Manuela Carmena negarà tots els permisos de convertir vivendes en ús hoteler a Madrid

València obre la porta a impostos específics a pisos turístics

Les places d'aquests allotjaments superen les d'hotels per primera vegada

36401809 59

36401809 59 / JOHN MACDOUGALL (AFP)

2
Es llegeix en minuts

L'auge dels apartaments turístics ha posat en alerta els ajuntaments i els hotels. Encara que el cas paradigmàtic és Barcelona, aquest fenomen s'ha disparat a tot Espanya per les plataformes web de lloguer turístic: per primera vegada, el 2016 les places irregulars superaran les hoteleres, segons l'estudi Urbantur 2016 de la patronal Exceltur.

L'oferta d'aquestes vivendes s'ha disparat un 1.633% del 2012 al 2016 a les 22 grans ciutats (que suposen el 84,5% del turisme espanyol). Madrid ha dit prou i el coordinador general de l'alcaldia, Luis Cueto, va assenyalar aquest dimecres que l'Ajuntament de Manuela Carmena (Ahora Madrid) negarà tots els permisos per convertir vivendes en ús hoteler.

Aquesta mesura s'emmarca en l'estratègia municipal per afrontar el nou escenari: per un costat, Madrid és la ciutat amb més usuaris d'Airbnb a Espanya, i per l'altre, el preu del lloguer va pujar un 15,6% el 2016, dues circumstàncies que podrien estar relacionades.

Per un altre costat, ha criticat les "horroroses restriccions" al consistori, amb 1.000 milions de superàvit que Hisenda no deixa gastar. Segons ell, a la corporació la inquieta que "Ifema tingui 90 milions al seu compte, que no es poden mobilitzar per fer coses per a Madrid".

POSSIBLES NOUS IMPOSTOS

Des de la tercera ciutat més turística del país, l'alcalde de València, Joan Ribó (Compromís), ha plantejat un impost específic que gravi aquests apartaments, "opacs fiscalment". A més, Ribó ha alertat que aquests lloguers estan generant altres problemes, com l'aparició de fons d'inversió que, segons la seva opinió, estan molt a prop dels denominats "fons voltor", que estan generant "economies bombolla".

Per la seva banda, l'alcalde de Palma de Mallorca, José Hila (PSOE), ha demanat a l'Executiu que faci posar "fermes" aquestes plataformes i els digui que anunciar un pis il·legal suposa una sanció.

A més d'aquestes quatre ciutats, Màlaga, Sant Sebastià, Santander i Sevilla s'han unit a la croada de Madrid i Barcelona i han demanat al Govern que faci front a aquest fenomen i implanti mesures de control.

EL PERILL DE LA TURISMOFÒBIA

L'explotació de vivendes per curts períodes en allotjaments turístics ha provocat un creixement paral·lel de l'arribada de turistes a les ciutats, fins a tenir una dimensió pròxima a la de l'oferta tradicional regulada. A les 22 urbs analitzades, el 2016 pujava a 95.392 vivendes, que representen un total de 362.493 places, xifra que supera la de les hoteleres (el 105,8%).  

Notícies relacionades

Es tracta del resultat d'un "insostenible" augment del 1.633,3% des del 2012, que suposa un ritme del 104,4% anual, adverteix Exceltur amb dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i dels principals portals de lloguer.

Aquest context de forta demanda ha generat situacions de percepció de congestió i, en alguns llocs, el turisme ha passat de sector "desitjable a reprovable", tal com ha dit el vicepresident executiu d'Exceltur, José Luis Zoreda.