La central d'Ascó torna a la normalitat després d'un petit incendi

La caiguda d'aigua sobre una turbina ha provocat una intensa fumera

 

  / JOAN REVILLAS

1
Es llegeix en minuts

La central nuclear Ascó I (Ribera d'Ebre) ha registrat aquest dimarts a la matinada un incendi d'una durada superior a 10 minuts, que ha obligat a aturar el seu programa de parada de recàrrega i a activar les maniobres de descàrrega del combustible.

Segons ha informat el Consell de Seguretat Nuclear (CSN), l'incendi ha sigut ocasionat per la caiguda d'aigua sobre els interruptors d'una barra d'alimentació elèctrica normal durant els treballs de recàrrega a l'edifici de turbina.

Com a conseqüència, s'ha perdut el subministrament elèctric normal i ha entrat en funcionament el generador dièsel d'emergència de manera correcta.

A les 3.31 hores s'ha desclassificat l'alerta d'emergència d'aquest succés, que no ha tingut repercussió en els treballadors, la població ni el medi ambient i ha sigut classificat provisionalment com a nivell 0 en l'escala internacional de successos nuclears i radiològics (Ines).

L'incident no ha suposat cap risc radiològic, segons el Consell de Seguretat Nuclear (CSN). El titular de la central ha comunicat al CSN l'alerta d'emergència d'acord amb els requeriments establerts en el seu Pla d'Emergència Interior (PEI). El protocol obliga a notificar qualsevol incendi de durada superior als 10 minuts. Aquest matí, la instal·lació està aturada en el programa de parada de recàrrega i continuen les maniobres de descàrrega del combustible.

El curtcircuit per caiguda d'aigua sobre els interruptors d'una barra d'alimentació elèctrica normal durant els treballs de recàrrega a l'edifici de turbina ha causat fum abundant que, en un primer moment, ha fet suposar que s'havia ocasionat un incendi, sense risc d'emissió radioactiva.

Notícies relacionades

S'han comprovat els nivells de radiació ambiental recollits de manera contínua a les estacions de la xarxa de vigilància, sense que s'hagin observat variacions dels nivells normals.

El Consell de Seguretat Nuclear ha activat l'equip d'emergències de la seva Organització de Resposta davant Emergències (ORE) en mode 1 (activació reduïda) i ha seguit l'evolució de la situació des de la Sala d'Emergències (Salemos) en contínua comunicació amb la inspecció resident, amb la instal·lació i amb la subdelegació del Govern a Tarragona.