PRÒXIM DECRET D'AGRICULTURA

La Generalitat autoritzarà la venda de llet crua de ramaders a particulars

La comercialització directa es va prohibir als anys 90 per motius sanitaris

zentauroepp38504888 granja vacas170519194354

zentauroepp38504888 granja vacas170519194354

2
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

Els ramaders catalans podran vendre al consumidor llet crua de vaca, sense tractament previ i sense intermediari pel mig, segons un decret que la Generalitat té previst aprovar en els pròxims mesos. Encara que la comercialització d’aquest tipus de llet ja és habitual en diversos països europeus, com França i Itàlia, seria la primera comunitat autònoma a autoritzar-la. La llet crua, que té un gust més intens, ha de ser consumida abans de tres dies i ser bullida prèviament.

    

La prohibició de la venda de llet crua es va establir als anys 90 per motius sanitaris arran de l’entrada d’Espanya a la Unió Europea, però «les coses han canviat molt des d’aleshores», explica a aquest diari la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret. A més a més d’haver desaparegut o estar controlades les greus malalties de fa dècades, el sector vaquer a Catalunya està «altament professionalitzat i tecnificat», de forma que es donen «totes les garanties per assegurar les condicions sanitàries». La decisió s’ha acordat en col·laboració amb el Departament de Salut.

    

Per garantir les condicions sanitàries, prossegueix Serret, es crearà «un sistema de registre» de les explotacions que vulguin vendre llet crua a particulars. A més, aquestes hauran de garantir la traçabilitat del producte i tindran l’obligació d’informar que la llet ha de bullir-se i consumir-se en un màxim de tres dies. El decret preveu que el ramader «no podrà comercialitzar la llet sense facilitar tota aquesta informació al consumidor». 

    

La consellera afirma que no hi ha cap estimació de la possible demanda, encara que dona per fet que no serà gaire gran. Com explica Serret, es permetrà vendre al ramader «un percentatge petit» de la seva producció, «de manera que pugui ampliar les seves possibilitats de negoci i obtenir un complement» per a la seva activitat prin­cipal.

    

Serrat explica que l’autorització obeeix a una demanda «de fa anys» del sector, interessat a diversificar l’oferta, i confia que ara els consumidors puguin «redescobrir el producte i totes les seves qualitats organolèptiques». De fet, serà com un extra molt vinculat al consum de proximitat.

    

La llet crua no ha de confondre’s amb la llet fresca o pasteuritzada, també perible, que és sotmesa a un escalfament de 80º durant uns 15 segons. La llet més habitual en els supermercats, coneguda com a uperitzada o UHT, que van en envasos que es poden mantenir tancats durant mesos, es bull a 150°C durant uns cinc segons, fet que la priva de part del gust.

Notícies relacionades

    

La llet crua pot ser una font de bacteris perjudicials, entre ells E. coli, Salmonel·la i Campylobacter, segons l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària, però els riscos poden negligir-se amb tres actuacions: higiene a les granges, manteniment de la cadena del fred i bullir abans de consumir.