DEBAT SOBRE LA IMMUNITZACIÓ INFANTIL

Itàlia obliga els pares a vacunar els nens de 0 a 6 anys

El Govern aprova una llei que preveu multes per als pares que incompleixin el calendari establert

 

 

2
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / ROMA

El Govern italià va aprovar ahir una llei que estableix la vacunació obligatòria per als nens i sancions als pares que no compleixin amb el calendari, segons va informar el primer ministre del país, Paolo Gentiloni.

La vacunació serà obligatòria per a l’ingrés en escoles infantils i llars d’infants, és a dir, per a nens de 0 a 6 anys. En total són 12 vacunes, que es posen als tres mesos i que comprenen la pòlio, la diftèria, el tètanus, l’hepatitis B, la tos ferina i l’Haemophilus b.

El xarampió, les galteres, la rubèola i la varicel·la, que fins ara només es recomanaven, seran obligatòries i s’aplicaran entre els 13 i els 15 mesos. Entre les dues vacunacions es portarà a terme l’aplicació de les dues corresponents a la meningitis.

En el cas de l’escola primària, amb nens més grans de sis anys, les vacunes també es converteixen en obligatòries, encara que si no es posen els alumnes no seran rebutjats, sinó que els pares hauran de pagar multes de fins a 7.500 euros si els seus fills no estan correctament protegits. La ministra d’Educació, Valeria Fedeli, apuntava que la immunització també fos obligatòria a les escoles elementals i superiors, amb la prohibició d’inscriure-s’hi, però finalment no s’ha sortit amb la seva.

INFERMERA DETINGUDA / «La falta de mesures adequades en els últims anys i la propagació de les teories anticientífiques, especialment en els últims mesos, han desembocat en una reducció de la protecció», va declarar el primer ministre Gentiloni després de fer-se pública l’aprovació de la normativa.

El decret del Govern posa fi a diversos mesos de polèmiques sobre l’eficàcia de les vacunacions, que alguns metges posaven en dubte. Una infermera que no estava convençuda de la seva utilitat ha sigut fins i tot detinguda perquè simulava que posava vacunes quan en realitat no ho feia. Les autoritats han descobert uns 7.000 nens enganyats, els pares dels quals estaven convençuts que els seus fills estaven protegits.

L’Institut Superior de Sanitat d’Itàlia va advertir a l’abril d’un descens en el nombre de vacunacions que ha donat lloc a una epidèmia de xarampió. L’institut ha registrat uns 2.395 casos de xarampió des de començament d’aquest any, davant els 840 del 2016 i els 250 del 2015.

Notícies relacionades

La Comissió Europea ha publicat a la seva pàgina web un comunicat en què insta els països de la Unió a «garantir que el màxim nombre de nens possible rebi les vacunes bàsiques de la infància».

El Govern de Gentiloni ha acusat el Moviment Cinc Estrelles de sembrar la por entre els pares al qüestionar la seguretat d’algunes vacunes i els escrúpols de les multinacionals farmacèutiques. L’alcaldessa de Roma, Virginia Raggi, membre del Moviment Cinc Estrelles, ha assegurat que l’abstenció del seu partit en la votació ha sigut a causa de l’espera.