Un expert que va ajudar a combatre el ciberatac global adverteix d'una nova onada de virus

'MalwareTech' insta a protegir els ordinadors davant un altre "probable" assalt informàtic

"Hi ha molts diners en joc, no hi ha raó perquè deixin de fer-ho", sosté

Telefónica i altres grans empreses d’Espanya, infectades en un ciberatac massiu. / periodico

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Un expert informàtic conegut com a 'MalwareTech', que va ajudar a limitar l'abast del ciberatac global que va afectar prop de 100 països divendres, ha alertat aquest diumenge que altres atacs similars es podrien desencadenar de manera imminent.

Aquest britànic de 22 anys, que prefereix mantenir l'anonimat, ha afirmat a la BBC que "potser no aquest cap de setmana, però amb bastant probabilitat dilluns al matí" començarà un atac similar. "És molt important que la gent protegeixi els seus sistemes ara", ha assenyalat l'informàtic, després que un 'software' maliciós bloquegés milers d'ordinadors divendres en països com el Regne Unit, Espanya, França i Rússia, segons la cadena britànica. 

'MalwareTech' i experts de la firma de seguretat Proofpoint van desactivar el virus al comprar un domini d'internet amb què el 'software' tractava de comunicar-se, cosa que va servir com un 'interruptor' per aturar la propagació d'un 'malware' que demanava un rescat econòmic per restaurar el sistema. 

COMENÇAR DE ZERO

"Hem aturat aquest, però n'arribarà un altre i no ho podrem fer. Hi ha molts diners en joc. No hi ha raó perquè deixin de fer-ho. No costa gaire esforç modificar el codi i començar de nou", ha explicat el britànic.

Darien Huss, de la firma Proofpoint, ha coincidit que, "donada l'enorme cobertura que està rebent aquest incident" als mitjans, "probablement ja hi ha gent treballant" per crear virus similars

Al Regne Unit, la majoria dels nombrosos centres sanitaris que van quedar afectats pel 'software' maliciós van tornar a la normalitat ahir a la tarda, segons ha informat la ministra d'Interior britànica, Amber Rudd.

A Rússia, l'atac va afectar els principals bancs del país, la companyia estatal de ferrocarrils, serveis de seguretat en carretera i fins i tot el Ministeri d'Interior

Notícies relacionades

A Espanya, el Govern va informar que diversos ciberatacs van afectar diverses companyies, inclosa l'empresa de telecomunicacions Telefónica, mentre que fabricants com Nissan, al Regne Unit, i Renault, a França, van explicar que també van ser objecte d'atacs.

104 PAÏSOS AFECTATS

Segons l'empresa txeca d'antivirus Avast, una de les 10 més grans del món, el ciberatac ja afecta 104 països i s'han detectat fins a aquest diumenge més de 126.000 ordinadors danyats. Segons Jakub Kroustek, expert d'aquesta companyia, l'atac està dirigit "sobretot a Rússia, Ucraïna i Taiwan", i a Rússia es concentren el 57% dels casos". Europol ha indicat que es tracta d'un atac informàtic sense precedents i requerirà una investigació internacional complexa per identificar-lo.