Un atac informàtic massiu infecta les grans empreses d'Espanya

Telefónica i Vodafone estan entre les companyies que han hagut d'enviar gent a casa

Els atacants demanen un rescat de 500.000 euros en bitcoins

Telefónica i altres grans empreses d’Espanya, infectades en un ciberatac massiu. / periodico

1
Es llegeix en minuts
Carmen Jané
Carmen Jané

Redactora

Especialista en Periodista especialitzada en tecnologia, continguts digitals i elearning. Escric des de Última Hora.

ver +

Un atac informàtic massiu amb un virus tipus 'cryptoware' (que encripta ordinadors) està infectant els ordinadors i les xarxes de bona part de les grans empreses de l'Ibex a Espanya. Entre elles, almenys Telefónica i Vodafone, que han hagut d'apagar ordinadors i enviar empleats a treballar a casa. 

Fonts de Telefónica confirmen que se'ls ha instat a apagar els ordinadors, la primera mesura que s'acostuma a adoptar en aquests casos per prevenir que el virus es propagui per tota la xarxa interna. 

El missatge que emet el virus en aquest cas és un requeriment de pagament de 300 bitcoins, al canvi uns 500.000 euros, a canvi de desencriptar els arxius que prèviament ha xifrat, segons ha pogut veure aquest diari.

Cedir al xantatge, en aquests casos, adverteixen els investigadors, no significa que els autors de l'atac enviïn les claus correctes. El procediment habitual sol ser tancar la xarxa, aïllar el virus, localitzar la data d'entrada i restaurar totes les còpies de seguretat anteriors a aquesta data.

L'atac es produeix l'endemà d'unes jornades sobre cibercrim i delictes informàtics, organitzades a Madrid pel Sindicat Unificat de Policia, en què participaven algunes de les principals companyies de seguretat, com Kaspersky, i membres de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

Notícies relacionades

Al simposi s'han recordat dades com que els atacs amb 'exploits' (que injecten codis a través de pàgines web) han augmentat un 25% a Espanya el 2016 respecte al 2016.

Els 'exploits' són un tipus de 'malware' cada vegada més freqüent, que aprofita els errors en el 'software' per infectar dispositius amb troians o 'ransomware'. Aquest tipus d'atacs informàtics són dels més efectius, ja que normalment no necessiten cap interacció amb els usuaris i poden dipositar el seu codi sense que s'arribi a sospitar res.