Els sis catalans atrapats pel repte suïcida 'Ballena Azul' són noies de 12 a 16 anys

Les famílies han sigut clau per detectar els casos en la fase més inicial de la trampa viral

Els Mossos demanen als pares que assisteixin a les xerrades d'internet segura per prevenir aquest problema

ballena-azul-2

ballena-azul-2

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

Els Mossos d’Esquadra han confirmat que a Catalunya ja són sis els adolescents que han participat en el macabre repte Balena Blava. En tots aquests casos es tracta de noies. La més jove d’elles té 12 anys i la més gran, 16, aclareix el portaveu de la policia autonòmica, Albert Oliva. Els responsables que s’amaguen a l’altre costat de la xarxa, els que mouen els fils que capten les víctimes, es dirigeixen a un col·lectiu «vulnerable» que, per l’edat, és «influenciable» precisament perquè sent «curiositat».

Oliva demana de seguida que deixi d’utilitzar-se el terme «joc» per referir-se a Balena Blava. «No ho és: induir al suïcidi d’algú és un delicte» durament castigat al Codi Penal.

Les denúncies han sigut presentades per famílies residents a diverses localitats de l’àrea metropolitana de Barcelona i també de Lleida, segons va avançar la cadena SER. N’hi ha un altre cas, detectat a la província de Girona, que «encara» no està confirmat. Seria el setè.

Amb independència del lloc en què es registri la denúncia, la unitat de delictes informàtics ha rebut l’encàrrec de centralitzar tots els avisos que arribin des de qualsevol punt del territori català. Aquests especialistes estan rastrejant la xarxa per veure si aconsegueixen identificar les persones que mouen els fils i atrapen els menors.

FASE INICIAL

Els sis casos que s’han detectat a Catalunya es corresponen amb noies que es trobaven encara en la fase més inicial de Balena Blava, que proposa una escala de proves que inclouen autolesions i acaben amb el suïcidi del participant.

La majoria d’aquestes sis denúncies han sigut posades gràcies al fet que les mateixes adolescents han parlat amb els pares al sentir-se confoses per algunes de les coses que se’ls ordenava fer. En un dels casos, en el qual la menor va arribar a ferir-se –sovint es demana als joves que es dibuixin la silueta d’una balena fent-se talls a la pell– va ser precisament l’entorn de la noia el que se’n va adonar i va avisar els seus progenitors.

FAMÍLIES A L'ESCOLA

Notícies relacionades

El portaveu Oliva va fer una crida a les famílies amb adolescents escolaritzats a sumar-se a les xerrades d’internet segura que els seus agents ofereixen en centres escolars. Els Mossos són conscients que per lluitar contra aquest problema resulta decisiva la prevenció de professionals de l’ensenyament i de la salut, però sobretot de la família. Són «ells», insisteix el portaveu, els que s’adonaran abans que ningú si el menor està en risc. 

Per això, Oliva va elogiar totes les famílies que ho han descobert a temps i que, a més a més, ho han denunciat, l’única manera que té la policia de conèixer el problema. «Estem atents i treballem perquè aquesta amenaça es dilueixi aviat», va tranquil·litzar