Detectats tres casos del joc de la 'Balena blava' en un institut de Santa Coloma de Gramenet

Ensenyament ha contactat amb els directors dels altres centres de secundària del municipi perquè estiguin alerta

El director d’un institut de Santa Coloma de Gramenet ho va comunicar ahir al Departament d’Ensenyament. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts

Un institut de Santa Coloma de Gramenet amb 450 estudiants ha detectat tres casos d'alumnes que s'havien començat a introduir en el joc conegut com la 'Balena blava', que incita els participants'Balena blava a acabar-se suïcidant-se, segons ha avançat la cadena SER. Els alumnes, dos nois i una noia de segon d'ESO, estan rebent atenció psicològica especialitzada.

Un dels estudiants va arribar fins i tot a fer-se talls en un braç amb un dels dibuixos que constitueixen el primer repte d'aquest joc macabre. Els altres dos menors també estaven fent les primeres aproximacions als reptes de la 'Balena blava', que al final acaba instant els adolescents a posar fi a la seva vida.

El director del centre, Carles Gil, ha explicat a la SER que van ser els alumnes de primer de Batxillerat els que van alertar que havien vist fotos d'un dels alumnes a Facebook en una d'aquestes pàgines en unes xerrades de l'escola sobre els perills d'internet. Els responsables de l'institut van actuar ràpidament i van activar la psicòloga del centre i van avisar els pares dels adolescents afectats i els Mossos d'Esquadra. 

AMB PROBLEMES PREVIS

Des d'aleshores, els menors estan sota vigilància. Dos d'ells han sigut derivats a consultes en un centre de salut mental infantil i juvenil de Santa Coloma per donar-los una atenció psicològica més especialitzada. Tots tres tenien problemes anteriors. Ensenyament ha avalat l'actuació de la direcció del centre de Santa Coloma i ha explicat que el departament s'ha posat en contacte amb els directors dels altres instituts del municipi perquè estiguin alerta per si apareixen nous casos. La conselleria ha engegat una investigació interna per saber si hi ha més casos i "estar a sobre de l'assumpte", segons un portaveu.

Notícies relacionades

Els Mossos d'Esquadra afirmen que no han rebut denúncies sobre aquest cas, encara que investiguen si hi ha pogut haver més implicats. La policia catalana sol·licita que no es difonguin informacions no contrastades i alerta d'un possible efecte mimètic entre els joves.

El joc conegut com la 'Balena blavademana als participants que superin 50 reptes i l'últim és suïcidar-se. Aquest joc macabre va sorgir a Rússia i s'està estenent a altres països com Colòmbia i el Brasil. A Rússia la policia investiga aquesta xarxa social perquè podria estar relacionada amb el suïcidi o l'intent de suïcidi de nombrosos joves. A finals d'abril va transcendir que una menor estava ingressada en la unitat psiquiàtrica d'un hospital de Sabadell per participar en aquest joc.

Un primer cas a Palma

El conseller balear d'Educació i Universitat, Martí March, ha demanat "prudència" i ha celebrat que el centre educatiu fos capaç de detectar-ho, cosa que "posa de manifest que els protocols i la formació funcionen".