L'estafador de dones també va enganyar homes

A Saragossa va ser jutjat el 2011 per estafar-ne quatre a qui va enredar amb pisos inexistents a Barcelona

La identitat falsa que va adoptar entre el 2006 i el 2008 era la d'un fill de pares rics que treballaven al Brasil

icoy38359408 estafador francisco gomez170509195845

icoy38359408 estafador francisco gomez170509195845

3
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

L’estafador Francisco Gómez Manzanares es va especialitzar a seduir dones per quedar-se amb tot el que tenien en l’etapa més recent de la seva trajectòria delinqüencial. Després de sortir de la presó de Burgos, entre el 2015 i el 2017 –va ser detingut pels Mossos l’11 de març d’aquest any– va atacar exclusivament dones a les quals prèviament va fer creure que estava enamorat d’elles. Les set denúncies que consten des que va sortir de la presó, sis a Catalunya i una a Euskadi, han sigut presentades per dones. Abans, però, no feia escarafalls als homes. De fet, la meitat de les víctimes a qui va estafar a Eibar i a Saragossa eren homes.

Després enredar set persones a Eibar, Gómez Manzanares va haver de fugir. Es va refugiar a Saragossa. A casa d’una farmacèutica amb qui ja havia començat a la ciutat basca i d’amagat una –presumpta– relació sentimental. A la capital aragonesa va arribar amb les butxaques carregades de diners obtinguts gràcies a bons i pisos inexistents que va vendre a les seves víctimes basques. Per a la seva nova vida, va buscar una altra identitat. Com que tenia diners, i això no ho podia amagar, es va oblidar del seu passat de pilot d’avió i de la seva feina en la fórmula 1. Davant la seva comunitat de veïns va optar per presentar-se com el fill d’uns empresaris bascos que havien fet fortuna amb negocis al Brasil.

Un dels homes que van patir les seves estafes és Javier (nom fals), que ha contactat amb aquest diari per explicar com va ser el pas d’aquest estafador per Saragossa. Segons explica Javier, Gómez Manzanares tenia allà un garatge amb cotxes de luxe que mai utilitzava per por que el paressin i li demanessin el DNI. A Eibar havia acumulat diverses denúncies i sabia que la policia el buscava. Amb la seva nòvia, «se n’anaven cada dos per tres a hotels de luxe i vivien com uns reis», recorda. Però tampoc reservava l’habitació amb el seu nom real i es registraven només amb el d’ella. Javier recorda també que Gómez Manzanares jugava compulsivament a les escurabutxaques.

Promoció al Port Olímpic

Entre el 2006 i el 2008, Gómez Manzanares va seguir fent en aquesta ciutat el que millor sap fer. A Javier, el seu veí, li va proposar un negoci immobiliari. Li va parlar d’una promoció que s’estava construint en una zona del Port Olímpic de Barcelona. La inversió requeria un pagament de més de 60.000 euros. No només va enganyar Javier. A través d’aquest va convèncer també el seu millor amic –ja difunt–, que va posar 60.000 euros més per invertir en l’estafa.

Notícies relacionades

«Va muntar un viatge a Barcelona per ensenyar-nos els pisos per dins», recorda ara, gairebé 10 anys més tard. «Curiosament» –ironitza Javier–, l’home de la promoció que els havia de mostrar «no va poder venir a última hora». Poc després, Javier entendria que, en realitat, si no havia vingut era perquè no existia. Aquell dia, en canvi, Gómez Manzanares, visiblement molest pel canvi de plans, els va donar tots els detalls de la compra que farien des del carrer.

Els diners que li van donar, uns 120.000 euros en total, se’ls va quedar Gómez Manzanares, que els  donava allargues cada cop que Javier i el seu amic treien el tema. Al final va resultar impossible ocultar que els havia estafat. Javier va avisar la nòvia de Gómez Manzanares, la farmacèutica, que el denunciaria a la policia. Abans que trepitgés la comissaria per querellar-se, la farmacèutica es va avançar i va presentar una demanda contra el seu nòvio. Poc després, Gómez Manzanares va ser arrestat per la Policia Nacional. 

Temes:

Estafes