UN DELINQÜENT CAMALEÒNIC

L'estafador de dones va continuar enredant amants des de la presó

Apareix la víctima 24, que va ser enganyada per Francisco Gómez Manzanares mentre complia condemna a Burgos

L'entabanador té obsessió pels cotxes de luxe i és addicte a les màquines escurabutxaques

icoy38360820 estafador francisco gomez170509214959

icoy38360820 estafador francisco gomez170509214959

3
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

L'estafador de dones va sortir de la presó de Burgos el 2014. Va respirar una altra vegada a l'aire lliure gràcies a la llibertat condicional. Havia complert a l'ombra bona part de les tres condemnes que li van caure al damunt per escurar la butxaca a persones de'OurenseEibar i Saragossa. L'havien tancat el 2008, quan finalment el va detenir la policia nacional a la capital aragonesa. L'esperaven tres judicis que el matindrien gairebé sis anys entre barrots. Ni així va ser possible evitar que continués delinquint. 

Amb el règim del tercer grau obtingut al centre penitenciari de Burgos, Francisco Gómez Manzanares va haver de treballar en un programa de rehabilitació per a presos amb la condicional. Li va tocar exercir de repartidor de pa. Gràcies a aquella feina no va trigar a enamorar la propietària d'un dels forns que tenia a la seva ruta. També va servir cafès en un bar, al qual, a partir d'arribar ell, cada dia resultava més difícil que quadrés la caixa registradora al final de la jornada. Més enllà de per a què va utilitzar feines normals, el cert és que, almenys en aquella època, va tenir feines de veritat. No duraria gaire.

LA VÍCTIMA NÚMERO 24

Els Mossos d’Esquadra han rebut la sisena denúncia presentada per una dona a Catalunya contra Gómez Manzanares. A aquesta última víctima, la número 24, li va prometre una botiga al passeig de Gràcia. Va ser un truc semblant al que va fer servir a Ourense, quan li va 'vendre’ a una altra dona una agència de viatges. La tarifa va ser semblant, més de 10.000 euros. Els fets que relata la dona apunten que l'estafador va començar a enredar-la quan encara complia condemna a Burgos. Intern en aquesta presó també consta als investigadors catalans que va enamorar a distància una altra dona catalana que es va desplaçar fins allà per mantenir un 'vis-à-vis' amb el reu. 

La xifra de 24 denúncies és la comptabilitzada per aquest diari. Hi podria haver més demandes. Del que no hi ha cap mena de dubte és que hi ha més persones afectades que no han volgut denunciar-lo. Les set víctimes amb què ha parlat aquest diari coincideixen a demanar l'anonimat per sobreviure a la humiliació que els ha suposat caure en la xarxa de l'estafador. Especialment en el cas de les dones, que perceben un entorn que no empatitza amb el seu dolor. O que fins i tot les qualifica de "tontes". No és just: eren víctimes d'un professional de l'estafa sense remordiments disposat a picar tan baix com calgui per desarmar-les. Algunes segueixen de baixa laboral i en tractament mèdic. 

LES CONSTANTS DEL CAMALEÓ

Gómez Manzanares és un camaleó. Capaç de mutar completament: aprimar-se, tenyir-se els cabells o disfressar-se amb uniformes professionals. El que calgui per encarnar a consciència la identitat que esculli. Ha 'sigut' pilot d'avió, representant de fórmula 1, sergent de Salvament Marítim i membre de l'equip tècnic del FC Barcelona. Els pares que s'inventa, a més, sempre són adinerats: amos del celler Marqués de Riscal, empresaris al Brasiladvocats prestigiosos o directius del Barça. 

Notícies relacionades

Encara que les mutacions siguin completes, hi ha elements que es repeteixen d'una ficció a una altra: són constants. Sempre es diu David. Ha sigut David Hernández, David Pons, David Barceló… el cognom canvia, però no el nom. Ho paga tot en efectiu, i porta la cartera inflada de bitllets de 50 euros. Fa servir diversos telèfons, de prepagament, que no sonen mai perquè els té en silenci. Simula converses telefòniques. "Un segon, que estic amb De La Rosa", recorden haver-li sentit dir a Eibar, mentre tapava amb la mà el telèfon mòbil. Parla compulsivament de la seva mare, de la seva germana --una model que treballa a l'estranger-- i de la filla d'aquesta última, la neboda dels seus ulls. Elles tampoc existeixen. 

Gómez Manzanares estima els diners. I sent debilitat per dues coses: els cotxes de luxe i les màquines escurabutxaques. Consta que ha conduït un Mercedes SLK, un Audi Q5 i un BMW X6. La qüestió de les escurabutxaques possiblement amaga una ludopatia preocupant. A Eibar recorden que hi jugava a tota hora. "El vaig veure jugar fins i tot vestit de pilot", explica Silvio. "Li vaig recordar que no agafaria a temps l'avió que havia de pilotar fins a Tel Aviv i em va respondre que feia escala a Madrid i que arribaria abans amb el seu Mercedes". També a Saragossa el recorden enganxat a les màquines. I a Burgos va demanar diners a la fornera per tombar la màquina. A Barcelona va amagar aquesta debilitat. Però hi ha víctimes catalanes que asseguren que han mantingut una conversa telefònica amb ell mentre entrava per l'auricular el soroll d'una màquina que estava massa a prop. "No és meva, estic esmorzant al costat d'uns xinesos que no paren de jugar". Possiblement Gómez Manzanares també es menteix a si mateix.