SUCCÉS A LA SELVA

Una nena mor després de sortir volant un castell inflable a Caldes de Malavella

Uns altres dos nens han sigut evacuats en estat greu pels forts impactes rebuts

Els Mossos investiguen per què l'atracció es va separar de terra, i va fer caure els infants violentament

Imatges del castell inflable, gravades fa unes setmanes. / ACN / CRISTÓBAL SÁNCHEZ

Imatges del castell inflable, gravades fa unes setmanes.
jcarbo38331807 caldes170507175155

/

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Víctor Vargas Llamas
Víctor Vargas Llamas

Periodista

ver +

Una nena de 6 anys ha mort a l'Hospital Vall d'Hebron hores després que sortís volant un castell inflable en què estava jugant amb altres nens al restaurant Mas Oller de Caldes de Malavella (la Selva). La menor presentava traumatismes cranioencefàlics causats per haver-se donat cops contra el terra, igual que un altre nen de 9 anys que, com ella, ha sigut evacuat inconscient en helicòpter com a conseqüència de la gravetat de les seves lesions. Una altra menor, de 7 anys, també ha quedat malferida i ha sigut traslladada en ambulància al Hospital Josep Trueta de Girona, si bé el seu estat no és tan preocupant.

A aquest mateix centre s'ha evacuat quatre menors més, d'entre 3 i 11 anys, que també jugaven en l'atracció. D'ells, una nena de 7 anys es troba en estat menys greu, mentre que els altres tres estan afectats per ferides lleus, segons Protecció Civil. Tots els nois pateixen politraumatismes de diferent consideració a causa dels impactes.

Un malson per als pares i els propietaris del restaurant

L'atracció s'ha comportat com un globus que al punxar-se surt disparat en la dirección oposada en què expulsa l'aire. I ho ha fet sacsejant violentament els set nens que estaven sobre seu. Entre els comensals hi havia una família de Caldes de Malavella, que tenia els dos fills jugant a l'atracció. El gran, de 9 anys, és un dels que ha quedat més malferit per l'accident.

VIRULÈNCIA  

Fonts de la investigació estudien dues hipòtesis sobre l'origen del sinistre, segons el delegat de la Generalitat a Girona, Albert Ballesta: per algun problema amb els ancoratges del castell inflable o bé per una altra qüestió, com una explosió. El que és definitiu és que la instal·lació ha sortit volant uns 25 metres, des de la zona d'herba en què estava col·locada fins a la teulada del restaurant. En aquest trajecte, els nens que estaven sobre el castell han sortit disparats.

Els nois han sortit projectats  uns 15 metres, segons els testimonis del succés

"Els nois han anat caient sobre l'asfalt o la gespa fins a 10 o 15 metres. Tan fort han sortit projectats que hi ha hagut uns 30 metres de diferència entre alguns dels nois, segons ens han explicat els testimonis", ha exposat l'alcalde de la localitat, Salvador Balliu

El dirigent ha explicat a aquest diari que, a falta de concretar les causes del sinistre, "hi ha hagut un esclat", segons li han relatat els clients del local, que han assistit atònits a l'accident.

AMPLI DISPOSITIU

Fins al lloc del sinistre, als voltants de Caldes de Malavella, s'han desplaçat set ambulàncies del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM), vuit patrulles dels Mossos d'Esquadra, cinc dotacions dels Bombers, agents de la policia local de Caldes de Malavella i dos helicòpters

A més d'assistir d'urgència els infants, els equips psicològics que acompanyaven els serveis sanitaris han atès els familiars de les víctimes i altres clients, impactats per l'escena que han presenciat. L'accident ha passat poc abans de les 15.46 hores, quan els serveis d'emergències han rebut l'avís.

AUTORITZACIÓ

Els propietaris han certificat que tots els permisos estan en regla per allotjar aquest tipus d'instal·lació. El restaurant Mas Oller va adquirir el castell inflable fa mig any, i va començar a funcionar el 14 de març, segons anuncia el local en el seu compte de Facebook. El restaurant parla de la presència d'aquesta instal·lació precisament com un dels seus reclams per al gaudi dels més petits amb l'arribada del bon temps.

Els propietaris del local han acreditat  que tenien els papers en regla per acollir la instal·lació

El propietari del restaurant, Jaume Matas, s'ha mostrat molt afectat pel sinistre i ha detallat que ell no es trobava en l'establiment quan s'han produït els fets. Per aquest motiu no ha volgut pronunciar-se sobre la causa de l'accident, si bé ha subratllat que no és la primera vegada que instal·la una atracció d'aquest tipus.

Els investigadors dels Mossos d'Esquadra han recollit restes del castell inflable i el motor de la instal·lació per analitzar-los en els laboratoris de la policia científica.

PRECAUCIONS

Notícies relacionades

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) destaca que aquest tipus d'instal·lacions no han d'estar operatives quan el vent supera els 38 km/h, una circumstància que no s'ha produït aquest diumenge a la zona de Caldes de Malavella, segons ha confirmat el delegat del Govern.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont ha expressat el seu condol a la família de la nena "per aquesta tragèdia". "Tota la solidaritat i l'afecte en aquestes hores tan doloroses. Descansi en pau", ha escrit el president en el seu compte de Twitter.