RÀNQUING GASTRONÒMIC

El restaurant líder de TripAdvisor no vol ser-ho

El propietari de Bodega Biarritz el contraria encapçalar el llistat "per no poder satisfer les expectatives"

vvargas38294811 barcelona  04 05 2017 tema sobre la dictadura del tripadviso170505190832

vvargas38294811 barcelona 04 05 2017 tema sobre la dictadura del tripadviso170505190832 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
VÍCTOR VARGAS LLAMAS / BARCELONA

Un gruixut cordó púrpura barra l’accés a la Bodega Biarritz, a manera del que penja a l’entrada de les discoteques, on és obert únicament per deixar pas a la clientela més selecta mentre els altres mortals s’esperen a la cua. Aquesta  imatge d’exclusivitat és la primera que es troba el client a l’arribar a algun dels dos Biarritz que conviuen a escassa distància, al carrer del Vidre i a la prolongació d’aquest, a Nou de Sant Francesc (cantonada Rull). No en va, aquest últim local té el privilegi d’encapçalar la llista de restaurants de Trip 

Advisor en una ciutat tan bolcada en l’oferta gastronòmica com Barcelona.

Un cartell avisa que l’espera estimada per a nous clients ronda l’hora a Nou de Sant Francesc, de manera que, davant la igualtat de la fórmula, accedim a l’altre local. Sis clients, cap d’autòcton. Més d’una vintena de pintxos presideixen la barra d’un local molt petit, amb aforament per a poc més d’una dotzena de persones. Música electrònica de fons, potser per seguir l’estratègia dels supermercats quan volen agilitzar la sortida de clients: no són pocs els que tafanegen davant la porta i alguns es queden per la zona a l’espera que els arribi l’oportunitat.

Un cartell adverteix que no es permet consumir només beguda i, a l’acostar-nos a tafanejar a la barra, un cambrer amb una samarreta amb el toro d’Osborne ens descriu el reguitzell de pintxos disponibles. Triem una galeta de patata amb xoriço i una pasta fullada de verdura amb pernil i formatge manxego, acompanyats d’una cervesa. A la primera mossegada, les propostes resulten agradables al paladar, però un no pot evitar preguntar-se si es tracta realment del millor menjar que es pot tastar a tot Barcelona.

Notícies relacionades

Sorprèn l’opinió de Manuel, el propietari, que se sent aclaparat i fins i tot contrariat pel lideratge, del qual diu disfrutar des de fa tot just un mes. «¿Has provat els meus pintxos? Jo ja sé que tinc una bona oferta als meus locals, però també em consta que no tinc la millor cuina que es pot tastar a Barcelona. I encara que no em creguin, per a mi és un inconvenient ser el primer de la llista, perquè els clients venen a menjar amb unes expectatives que sé que no podré complir», detalla.

Les claus del ‘top ten’

¿Com s’explica llavors que ocupi el lloc de privilegi de la classificació? «Perquè hi ha una cosa en què sí que som els millors de la ciutat i és en el servei que donem als nostres clients i que es pot resumir en tres conceptes: somriure, velocitat i eficàcia», relata. «No necessito tanta fama, de la mateixa manera que no necessito tenir una cua de 80 quilòmetres per entrar al meu local; en tinc prou amb 80 clients al dia per guanyar-me bé la vida», assegura Manuel.