PRESENTACIÓ A MADRID

L'informe del MIT: l'última paraula sobre el magatzem de gas Castor

El Ministeri d'Energia i la institució nord-americana presenten aquest dimecres l'estudi que en decidirà el tancament o l'obertura

La instal·lació està parada des dels terratrèmols detectats fa quatre anys

 

  / JOAN REVILLAS

1
Es llegeix en minuts

El Ministeri d’Energia, en companyia d’especialistes procedents del Massachusetts Institute of Technology (MIT) i de l’empresa Enagás, l’actual gestora, presenten avui les conclusions dels estudis tècnics encarregats a la institució nord-americana sobre la  viabilitat futura del magatzem de gas Castor, situat a uns 20 quilòmetres de les costes de Vinaròs (Castelló).

    

Aquest treball, el tercer en la mateixa línia després dels elaborats prèviament per l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME) i l’Institut Geogràfic Nacional (IGN), suposarà la base sobre la qual el Govern adoptarà la decisió definitiva sobre la instal·lació.

    

El Castor va entrar en hibernació preventiva ara fa quatre anys, després dels diversos terratrèmols que es van produir a la zona durant la realització dels treballs previs perquè el magatzem submarí pogués començar a rebre combustible. Com a conseqüència, l’Executiu va assumir una compensació de 1.350 milions d’euros a la promotora, Escal UGS, participada per ACS, que acabaran pagant els contribuents –el sistema gasista– durant els pròxims 30 anys.

    

Els representants del MIT i de la Universitat de Harvard, encarregats d’elaborar l’informe que els va sol·licitar el Govern, en faran entrega al ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, a les 10.00 hores. Dues hores després, el secretari d’Estat d’Energia, Daniel Navia, compareixerà amb els representants del MIT i d’Enagás per presentar-ne públicament les conclusions.

  

 Amb els documents sobre la taula, el Govern haurà de decidir si el projecte podrà seguir sent viable mitjançant una reformulació tècnica –reduint els cabals d’injecció per evitar la sismicitat, per exemple, com ha proposat Enagás–, o bé, d’acord amb el que reclamen de forma majoritària entitats i veïns de la zona, procedir al seu total desmantellament.

    

Aquesta última operació podria tenir un cost, segons va calcular Escal UGS, de més de 300 milions, que se sumarien als més de 1.760 milions que ha costat fins a aquest moment el controvertit projecte d’emmagatzematge gasístic.

    

Les conclusions dels informes que van elaborar l’IGN i l’IGME, que semblen no haver sigut suficients per al Govern, van certificar que «l’origen de la sismicitat [detectada a Vinaròs i en zones pròximes] està temporalment relacionat amb les operacions realitzades d’injecció de gas matalàs».

Notícies relacionades

    

Els seus tècnics també van explicar les seves conclusions davant el jutjat número 4 de Vinaròs que investiga els terratrèmols.