Setge internacional a l'ocultació d'abusos a menors en els Testimonis de Jehovà

Una trobada a Londres teixeix aliances per denunciar la justícia paral·lela de l'organització religiosa

EL PERIÓDICO, únic mitjà d'Espanya convocat a la jornada de víctimes, advocats, policies i periodistes

4
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / LONDRES

"No volem fer caure la Watchtower [nom abreujat amb què es denomina la Watchtower Bible and Tract Society, el cos governant dels Testimonis de Jehovà ubicat als Estats Units], sinó tan sols denunciar que aquesta organització religiosa té una política que fa molt de mal a les persones i que, a més, és il·legal", explica Trey Bundy, un periodista del CIR (Center of Investigating Reporting) que ha passat els últims tres anys de la seva vida investigant aquest credo.

Bundy ha impulsat a Londres una trobada internacional d'advocatspolicies extestimonis activistesvíctimes i periodistes -procedents de 9 països diferents- que han contribuït a revelar el que passa dins d'aquesta organització. EL PERIÓDICO, el diari que fins ara ha destapat els principals casos que es coneixen a Espanya, ha sigut l'únic mitjà espanyol convidat a la jornada, celebrada el 27 d'abril.

"Els Testimonis de Jehovà segueixen sense denunciar públicament els casos de pederàstia que es donen en les seves congregacions", va recordar Bundy a l'inici de la reunió. Per això era necessari "fer un pas més" per connectar professionals de diferent procedència que puguin seguir treballant més coordinadament per aconseguir que això canviï. 

GOVERNS INDECISOS 

Fins al moment, només el Govern australià ha investigat a fons aquesta organització. La Royal Comissión va concloure que a l'interior de la comunitat australiana dels testimonis, formada per 68.000 feligresos, s'havien silenciat més de 1.000 abusos a menors comesos durant els últims 60 anys. 

A Anglaterra es va ordenar a la Charity CommisionAnglaterra  que inspeccionés els Testimonis, que van recórrer la decisió fins que el Tribunal Suprem la va desestimar definitivament, instant en què l'organització va donar ordre de destruir documentació compromesa. Més expeditiva en sentit contrari ha sigut Rússia, que acaba de prohibir aquesta organització. Espanya, de moment, no ha mogut fitxa. 

El Govern dels Estats Units tampoc ha mostrat cap "interès" a actuar, recorda Bundy. I als jutjats, l'organització ha optat per "pagar multes milionàries" per desobeir les sentències de magistrats que els han ordenat entregar documentació sobre casos de pederàstia. "No respecten les lleis dels homes", va sentenciar Irwin Zalkin, un advocat nord-americà que ha portat diverses demandes civils contra aquesta confessió, durant la seva intervenció a Londres. 

PUBLICAR L'ARXIU DELS ABUSOS

Arreu del món hi ha més de vuit milions de testimonis de Jehovà. Només a Espanya n'hi ha més de 100.000. Es tracta d'una organització piramidal que batega al dictat de la Watchtower dels Estats Units. Ho demostren les cartes que aquesta cúpula envia als ancians de tot el planeta (els ancians són els líders de cadascuna de les congregacions) i que, entre altres assumptes, contenen instruccions per silenciar tots els casos d'abusos sexuals a menors de la seva comunitat.

Les cartes que es van enviar a les congregacions espanyoles, publicades per aquest diari, són simples traduccions de les originals, escrites en anglès. Una d'aquestes missives va ordenar el 1997 crear un arxiu intern de casos de pederàstia. Manava redactar "un informe" complet de cada abús sexual a menors que es detectés. 

L'advocat Zalkin explica que, als jutjats, la Watchtower va optar en primer lloc per "negar" l'existència d'aquest arxiu. Després van reconèixer que existia però van explicar que, com que existeixen 14.000 congregacions als Estats Units, trigarien "20 anys" a reunir i ordenar tota la informació. Més endavant, després d'admetre també que la informació havia sigut digitalitzada i indexada, van respondre al jutge que "no entregarien els documents".

"Estem cansats", explica Bundy, que ha entrevistat personalment "gairebé 300 persones" que han patit abusos o que han contactat amb ell perquè coneixen una víctima amb por de parlar personalment. Fins que aquesta base de dades que amaguen no es publiqui i no aflori les dimensions reals del problema, "el Govern americà no obligarà la Watchtower a canviar la seva política", reflexiona.

A Londres es va comprovar de nou, al contrastar les ponències de països diversos, que la política que segueixen les respectives congregacions són exactes perquè es tracta d'una multinacional governada amb mà de ferro des dels Estats Units. En conseqüència, els danys que aquesta política -que interpreta literalment la Bíblia- provoca en els seus creients espanyols són dolorosament semblants als de la resta del món: perquè coacciona les víctimes d'abusos, trenca famílies o persegueix els homosexuals

FAMÍLIES DESTROSSADES PER LA FE 

Debbie McDanielCandance Conti Candance ContiNick French, tres extestimonis que van patir abusos durant la infància, van explicar a la capital anglesa que el pitjor va ser el preu que van haver de pagar per demanar ajuda fora de l'organització. Els Testimonis de Jehovà celebren audiències judicials -al marge de les lleis estatals- a través de les quals jutgen als seus membres, imposen càstigs i, en últim lloc, acaben en una expulsió. Els testimonis tenen prohibit mantenir el contacte amb les persones expulsades. 

Notícies relacionades

Per McDaniel, darrere aquesta política s'amaga una estratègia per "perpetuar" l'organització. Té el doble objectiu d'aïllar els discrepants per evitar que despertin la resta, per un costat, i dissuadir els que sentin l'impuls de denunciar, per l'altre. "És violència emocional", explica Bundy, perquè condemna a l'ostracisme social els desterrats, donat que els llaços amb l''exterior', un domini de Satanàs segons els ensenyen des de petits, són gairebé inexistents. "Molts expulsats acaben prenent la decisió de tractar de ser readmesos al cap d'uns anys, perquè volen recuperar la seva ànima i tornar a parlar amb la seva família".

"EL LLOC INDICAT PER INVESTIGAR"

Mike Rezendes, un dels reporters del 'Boston Globe' que va investigar els abusos a menors comesos per capellans catòlics de Boston -una història periodística premiada amb el Pulitzer i que ha sigut portada al cine amb el títol de 'Spotlight'-, convidat a la reunió, va comparar la "conspiració del silenci" que es va donar en el passat dins l'Església amb el que segueix passant "actualment" dins dels Testimonis de Jehovà. "Sembla el lloc indicat per investigar", va asseverar.