La UAB crea un servei de 'bicing' per expulsar el cotxe del campus

El BiciUAB ofereix lloguers de bicicletes per 15 euros al mes

fcosculluela38168575 bellaterra  cerdanyola del vall s   24 de abril de 2017  pre170424171419

fcosculluela38168575 bellaterra cerdanyola del vall s 24 de abril de 2017 pre170424171419 / RICARD FADRIQUE

1
Es llegeix en minuts
ALBERT SEGURA / CERDANYOLA DEL VALLÈS

La cura del medi ambient és una de les principals preocupacions de les administracions, i moltes empreses s’han apuntat a la tendència de disminuir les emissions contaminants i impulsar mesures per reduir l’impacte contra la naturalesa. La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha mostrat històricament aquest compromís, i ara fa un pas més per reafirmar-se amb la creació d’un servei per potenciar l’ús de la bicicleta al campus de Bellaterra (Cerdanyola del Vallès).

El projecte es basa en el pla de mobilitat amb què compta el centre universitari, i que passa per potenciar la utlització de mitjans alternatius als motors d’explosió, promocionar la filosofia del transport col·lectiu i, per sobre de tot, fomentar l’ús de la bicicleta, no tan sols per desplaçar-se d’un edifici a un altre, sinó també per arribar al campus. La finalitat no és una altra que convertir el campus en un espai verd, digne de les societats més avançades, i on el cotxe no tingui cap espai.

Per aquest motiu s’ha optat per fer aquest primer pas, que es concreta en la creació d’un servei integral batejat amb el nom de BiciUAB, que des d’aquesta setmana ofereix serveis a tota la comunitat universitària a preus assequibles. Així s’ofereixen bicicletes de lloguer a 15 euros mensuals, de la mateixa manera que un servei de reparació a preus mòdics, i un altre d’autoservei gratuït. «El nostre campus es caracteritza per les pujades i baixades, i per aquest motiu també s’ofereixen bicicletes elèctriques», explica la rectora, Margarita Arboix. Això és el que ha portat el centre a oferir de lloguer bicicletes elèctriques al preu de 30 euros.

Notícies relacionades

Amb capacitat per a 20 bicis cadascun, els aparcaments han sigut confeccionats en el servei de manteniment de la UAB, cosa que fa que el disseny i la producció siguin propis. El principal està ubicat a l’estació dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), mentre que un altre està situat a l’extrem nord de la Facultat de Ciències i un altre a la Facultat de Lletres. L’objectiu és arribar a un total de deu aparcaments, que requereixen una targeta personal per obrir la porta.

Aquesta iniciativa de la UAB compta amb l’ajuda de FGC, que ha cedit un local, i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que subvenciona el 75% del preu de les bicicletes de lloguer.