CREIX LA LLISTA DE DAMNIFICADES

Apareix la 23a víctima de l'estafador de dones: "Em va arruïnar econòmicament i emocionalment"

A la presó des de fa un mes, es desconeix la xifra real d'enganyades per un embaucador hiperactiu

Ha fingit ser pilot, rescatador de Salvament Marítim i, últimament, membre del cos tècnic del F.C. Barcelona

icoy37971057 estafador170407205200

icoy37971057 estafador170407205200

4
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

Dues noves víctimes de Francisco Gómez Manzanares (Vitòria, 1974) van contactar amb aquest diari després de la publicació de la notícia: 'L’estafador que seduïa les dones'. La María (nom fals), per fortuna, va tallar la relació just a temps i en va escapar indemne. A la Laura (també nom fals) la va atrapar sense pietat i ha perdut més 170.000 euros. Aquesta dona basca s’ha convertit en la víctima número 23 d’un maltractador psicològic que destrossa emocionalment les dones. 

«M’ha deixat en la ruïna econòmica i emocional», balbuceja la Laura, de baixa laboral i en tractament psiquiàtric. El més dur no va ser descobrir que el Francisco mai l’havia estimat. Ni tan sols haver d’acceptar que s’havia quedat amb tots els seus estalvis. El pitjor és que aquests diners eren també dels seus pares, que havien reunit aquesta quantitat «amb molts esforços». «S’ho ha quedat tot, i ho ha aconseguit a través meu», resumeix en una reflexió que conjuga el desamor i la humiliació amb la culpabilitat de saber-se l’esquer a partir del qual aquest home ha arrossegat tota una família «humil» a la bancarrota.

El Francisco va caçar la Laura l’octubre del 2016. En aquesta etapa, el camaleònic ensarronador havia tornat a mutar. Ni era pilot d’una línia comercial, ni un sergent de Salvament Marítim. Llavors fingia ser un destacat membre del cos tècnic del F.C. Barcelona. Per substanciar la ficció, vestia sempre amb peces de l’equip blaugrana. I a la María, per exemple, la va citar al Camp Nou. «Em va saludar des de dins de l’estadi i em va dir que es canviava i sortia en 15 minuts». 

MENTIDES I MÉS MENTIDES

El Francisco, que les seves víctimes coneixien amb el nom de David, va ser arrestat per primera vegada a Vitòria als 20 anys. Des d’aleshores, ha sigut detingut en 16 ocasions. Sempre per estafa. «Has de veure Atrápame si puedes, és una gran pel·lícula», li va deixar anar un dia a la Laura. En aquesta pel·lícula Leonardo Di Caprio és Frank Abagnale Jr., un estafador que abans de fer 18 anys ja havia aconseguit fer embogir l’FBI. Abagnale, igual que el Francisco, va començar fingint ser pilot.

«Li encantava el cine, a vegades, anàvem a veure dues pel·lícules el mateix dia», detalla la Laura. «Havia memoritzat diàlegs sencers de diverses pel·lícules», confirma l’Esther, una altra víctima de Barcelona. No sembla esbojarrat afirmar que el material a partir del qual es construïa una vida sencera provingués del cel·luloide. Està entabanant dones de tot Espanya des del 1994. Hi ha denúncies presentades a Vitòria –la seva ciutat natal–, Ourense, Madrid, Almeria, Saragossa, Sant Sebastià, Burgos i Barcelona. L’amant apòcrif té 23 víctimes confirmades. Podrien ser-ne moltes més. 

EL PARE DE MESSI

A la Laura li va explicar que havia estat molts cops a Nova York. En un d’aquests viatges, el gener del 2009, va assegurar haver presenciat l’amaratge de Chesley Sullenberger sobre el riu Hudson, que Steven Spielberg portaria al cine sota el títol de 'Sully'. Li va proposar que viatgessin de nou a NY. Perquè aquesta ciutat seria diferent si la visitava «amb la dona de la seva vida». Va simular una trucada, davant d’ella, a l’agència de viatges del F.C. Barcelona. Va aconseguir reserva als «millors hotels de Manhattan». Costava 2.900 euros per persona. La Laura va pagar la seva part. Però el Francisco ho va cancel·lar perquè, segons li va dir, va haver de fer-se càrrec del pare de Leo Messi, que estaria a Barcelona aquelles dates. 

Les primeres tres cites de la Laura van ser a Saragossa. Tres caps de setmana. Es van allotjar en un hotel de la cadena NH. En les tres trobades es va buscar una excusa per presentar-se a l’hotel amb una hora de retard. La Laura ara sap que ho feia per deixar que l’ingrés a l'NH es fes únicament amb el nom d’ella.

El Francisco va simultaniejar diverses relacions alhora. A totes les bombardejava per mòbil. I s’enfurismava si no li responien de seguida. Aquest era el problema, dividia les hores del dia per víctimes i si aquestes no estaven per ell quan ell ho requeria, la seva agenda diària embogia. «Jo vivia encadenada al telèfon», recorda la Laura. «No em fas ni cas, ja no m’estimes, ves a saber si me l’estàs fotent amb un altre», li repetia simulant una escena de gelosia que les deixava del tot confoses.

L'ESTAFA

A la Laura li va vendre bons bancaris per valor de 40.000 euros en dues ocasions. «Fins ara no havia notat la diferència de classe que hi ha entre tu i jo», li va dir quan ella va demanar algun document que provés la inversió. «Així es fan els negocis, tu no ho saps perquè ets una ignorant». Ella ho admet sense embuts: «Em tenia anul·lada psicològicament».

Notícies relacionades

Després dels bons, la va embolicar per comprar un pis a mitges a Barcelona. Es va agençar 45.000 euros més. No es va aturar aquí, i se’n va endur 45.000 més al fer que la Laura convencés la seva germana per repetir la inversió. Sempre aparentava estar negociant a través del telèfon davant seu. O parlant amb la mare, la germana o la neboda. Per les quals sentia «devoció». Però no hi havia ningú a l’altre costat del telèfon. 

La Laura va acabar barallant-se amb la seva germana quan aquesta li va demanar algun document després d’entregar els diners. La 23a víctima ja ha denunciat el seu cas a l’Ertzaintza i intueix que hi deu haver més dones humiliades que encara no ho han fet. Com van fer l’Esther i la Carla, concedeix aquesta entrevisa per dir-los que «no estan soles»

Temes:

Estafes Dones