PREVENCIÓ

Interior llança la campanya 'Ànimes ciclistes', amb testimonis de familiars de víctimes mortals

Un total de 58 ciclistes van perdre la vida a la carretera el 2015

El Ministeri de l’Interior se suma a la celebració del Dia Mundial de la Bicicleta. / MINISTERI DE L'INTERIOR

2
Es llegeix en minuts

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha presentat aquest dimecres, 19 d'abril, la nova campanya 'Ànimes ciclistes', que persegueix conscienciar sobre els accidents que afecten aquest col·lectiu barrejant els testimonis de familiars de víctimes mortals amb el recorregut de les rutes que no van poder acabar els seus éssers estimats a càrrec de bicicletes que roden soles.

Segons ha recordat Zoido, 58 ciclistes van perdre la vida a la carretera el 2015, i 652 van resultar ferits greus. "M'ha impactat moltíssim, és molt emotiu, però no causa dolor", ha expressat el ministre sobre aquesta campanya audiovisual, en declaracions recollides per Efe.

A més, el ministre, que ha presentat la campanya amb el director general de Trànsit, Gregorio Serrano, ha recordat que ell mateix va perdre un fill en un accident de trànsit. "Sé de què parlo", s'ha sincerat.

"FETA AMB L'ÀNIMA"

Per Zoido, que ha qualificat la campanya com a "magnífica obra", 'Ànimes ciclistes' "consciencia, sensibilitza, no causa cap mal i no incrementa gens el dolor". "Es nota que està feta amb l'ànima", ha declarat.

La campanya busca "donar veu" a les víctimes perquè puguin transmetre la seva experiència i ajudar la societat "a salvar moltes més persones", i per aconseguir-ho, el vídeo compta amb el testimoni de famílies que donen un "poderós missatge", segons ha explicat el ministre. "Darrere de cadascun d'aquests accidents hi ha persones amb noms i cognoms", ha dit.

Rodat en blanc i negre, el vídeo, que també es podrà veure a la web www.almasciclistas.com, mostra bicicletes que circulen soles, sense conductor, per les carreteres i ciutats d'Espanya, en "representació simbòlica" de les rutes "inacabades" d'aquells ciclistes que hi han perdut la vida, tal com ha comentat Zoido, que reitera que "a sobre de cada bicicleta hi ha una vida".

CONSELLS

Així mateix, la campanya també recopila consells de seguretat tanto per a ciclistes como para la resta de conductors, amb l'objectiu de que "la convivència sigui molt més fàcil", segons ha declarat el ministre.

Algunes d'aquestes recomanacions són l'ús de les mesures de protecció i el respecte de les normes; la reducció de la velocitat al veure un ciclista a la carretera i el respecte de la distància mínima de seguretat d'1,5 metres; la senyalització, per part dels ciclistes, amb els braços si es vol fer un canvi de carril; la utilització de llums i peces de roba reflectants; i l'obligatorietat de l'ús del casc en menors de 16 anys a la carretera.

Notícies relacionades

"És un intent de cridar l'atenció de tothom perquè quan ens trobem una bicicleta siguem conscients que hi ha una persona", insisteix Zoido, que pretén que hi hagi "menys recorreguts inacabats".

Amb aquesta acció el Ministeri de l'Interior se suma a la celebració aquest dimecres, 19 d'abril, del Dia Mundial de la Bicicleta, amb l'objectiu de promoure l'ús d'aquest mitjà de transport sostenible i alternatiu al vehicle privat i conscienciar sobre la necessitat de tenir tots els usuaris que comparteixen la via una conducció responsable.