On Catalunya

LES VACANCES DE PRIMAVERA

Catalunya espera una Setmana Santa gairebé rodona a la platja i a la muntanya

El sector català espera arribar gairebé al 90% d'ocupació els dies festius i superar els bons resultats de l'any passat

jjubierre30592930 gra134 salou  tarragona   02 08 2015   playa de levante de s170409131028

jjubierre30592930 gra134 salou tarragona 02 08 2015 playa de levante de s170409131028 / JAUME SELLART

3
Es llegeix en minuts
ESTHER CELMA / TARRAGONA

De nord a sud. En platges, muntanyes i ciutats. En hotels, càmpings i cases rurals. Pràcticament a tot Catalunya, el sector turístic espera arribar a la plena ocupació entre el divendres i el dissabte festius, i arribar a entre el 80% i el 90% de places plenes en el conjunt dels quatre dies forts de Setmana Santa i situar-se en el 50% la resta dels dies amb vacances escolars. Per això s'espera superar entre un 3% i un 5% els resultats, ja excel·lents, de l'any passat. Aquest any compten amb bones cartes: al caure els dies festius en el mes d'abril ve de gust anar a la platja, però encara hi ha neu de qualitat a les pistes d'esquí i molt bones condicions per a les activitats d'aventura a l'interior i a la muntanya.

La Setmana Santa es nodreix de turisme de proximitat, el més sensible a les condicions meteorològiques, especialment en càmpings i cases rurals, però encara que caigui un diluvi diverses competicions esportives asseguren milers de visitants a la Costa Daurada i la Costa Brava. Competicions internacionals de ball esportiu, futbol o bàsquet obren els mercats tradicionals de proximitat -Catalunya, Aragó, Navarra, la Rioja, el País Basc i el sud de França- a nous públics com el sud-americà o l'asiàtic.

RESERVES A BON RITME

El president de la Federació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), David Batalla, assegura que les reserves van a un ritme que "fa anys que no es recordava", un cosa molt “positiva” per estabilitzar el sector. El president de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, Xavier Roig, assenyala que obriran 65 hotels davant els 50 de l'any passat i s'ofereixen 35.545 places d'un total de 45.000.

La Costa Daurada, a més, té un as a la màniga amb Ferrari Land, el tercer parc temàtic de Port Aventura World i el primer del món occidental dedicat a Ferrari, que ha obert aquest divendres.

Els indicadors són optimistes també a Girona, segons informa la Federació d'Hostaleria de les Comarques Gironines. Les previsions són una ocupació d'entre el 65% i el 70% a l'Alt Empordà i entre el 80% i el 95% a la Costa Brava; entre el 65% i 70% a l'interior i entre el 60% i el 70% en zones de muntanya. La mitjana de dies d'estada puja respecte a altres temporades i arriba a les quatre jornades en el cas de la costa.

TURISME D'INTERIOR

El turisme d'interior també exhibeix indicadors esperançadors. Segons preveu el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, arribaran 80.000 persones que sumaran 200.000 pernoctacions, sobretot al Pirineu. En total, s'ofereix un 90% de les places i la Federació de Cases de Turisme Rural de les Terres de Lleida estima, com en el cas de Tarragona, un ple els dies forts i entre el 50% i el 60% la resta de setmana. A les zones de baixa muntanya s'ofereixen mil unitats d'acampada -que sumen unes 3.000 places-, amb previsions d'arribar a un 85% d'ocupació. A l'alta muntanya, l'acampada omplirà el 60% de les places ofertes.

Les estacions de Baqueira Beret, Boí Taüll, Port Ainé i Espot Esquí tancaran el 17 d'abril i, en plena Setmana Santa, ofereixen 50 centímetres de neu, que arriben als 290 a Boí Taüll. El director general d'aquesta estació, la més alta de totes, Xavier González, creu que arribaran al 90% d'ocupació, amb un 70% gràcies als esquiadors.

ESPORTS D'AVENTURA

Els esports d'aventura atrauran unes 700.000 persones aquesta temporada -un 10% més- amb un impacte de 93 milions d'euros i perspectives de millorar les previsions, ha avançat el president de la Diputació, Joan Rañé, a l'inaugurar la temporada a Llavorsí.

Notícies relacionades

Barcelona ciutat, els hotels arribaran a un 85% d'ocupació i al Garraf i el Maresme, a un 90%. L'Associació de Càmpings aspira a arribar al 100%, amb un ritme de reserves que ja voreja el 90% en el cas de bungalous.

El turisme religiós també eixampla el seu espai aquests dies. A Montserrat, les reserves ja estan al 95%, i a Tarragona ciutat preveuen arribar a 30.000 visitants gràcies a la seva declaració de festa d'interès turístic i la participació de 5.000 confrares.