El Nepal demana als escaladors que netegin un campament de l'Everest

El Govern tem una allau de muntanyencs al cim de l'Himàlaia

everest

everest

1
Es llegeix en minuts

El Nepal ha instat els escaladors de l'Everest, la muntanya més alta del món, a eliminar les escombraries d'un campament abandonat fa dos anys després d'un terratrèmol que va provocar allaus que van matar 18 persones.

Les autoritats nepaleses han fet aquesta petició com a part dels preparatius de l'inici de la temporada d'escalada i en previsió d'una arribada massiva de muntanyencs. El turisme i l'alpinisme són les principals fonts d'ingressos per a la nació de l'Himàlaia i constitueixen el 4% de la seva economia. El sector de l'escalada s'està recuperant al país d'una sèrie de terratrèmols el 2015 que van matar un total de 9.000 persones.

Dez bosses enormes de lona, cadascuna amb capacitat per a 80 quilos d'escombraries, han de ser col·locades al lloc on hi havia el Campament Dos del mont Everest perquè els escaladors dipositin les deixalles que han recuperat, ha declarat Durga Dutta Dhakal, funcionària del Departament de Turisme.

PAGAMENT ALS XERPES

Els xerpes serien pagats per recollir les escombraries, manifesta el veterà escalador Russell Brice, un neozelandès que dirigeix la companyia Himalayan Experience. "Pagarem dos dòlars per cada quilo d'escombraries que els xerpes retirin", diu Brice.

Fins ara, els muntanyencs han retirat més de 16 tones de brossa de l'Everest, però no se sap encara quanta en queda a la serralada.

El Campament Dos, situat a 6.400 metres sobre el nivell del mar per sobre de la perillosa cascada de gel de Khumbu coneguda per les seves esquerdes i allaus, és un important lloc d'acampada per als escaladors del mont Everest i Lhotse, el quart cim més alt del món.

Notícies relacionades

Més de 600 persones van escalar el cim de l'Everest de 8.850 metres (29.035 peus) l'any passat dels vessants del Nepal i la Xina. Les autoritats de senderisme esperen que el nombre augmenti aquesta temporada.

Un grup d'empreses de senderisme que patrocinen els escaladors assegura que està intentant millorar la coordinació per evitar llargues cues d'escaladors que es formen a la denominada 'Zona de la Mort'.