L'ADN de la setmana

Carn sintètica

1
Es llegeix en minuts
PERE
Puigdomènech

Aquest cop no es tracta de genomes sintètics sinó de sintetitzar carn. Hi ha persones que han decidit no menjar carn perquè la seva producció suposa maltractar o matar animals. Però d’altra banda la carn és una font important de proteïnes, vitamines i micronutrients. Per a alguns, la solució és produir-ne d’una forma que no hi intervinguin animals. Fa un parell d’anys es va produir la primera hamburguesa sintètica. Ara tenim el pit de pollastre. Hi ha dubtes de si algun dia les trobarem en el nostre plat de forma regular.

Notícies relacionades

Per produir carn sintètica s’utilitzen les tècniques de cultiu de teixits que s’utilitzaven als laboratoris amb la finalitat d’investigar algunes aplicacions mèdiques o com a sistemes de control de nous productes químics. El que es proposa és extreure cèl·lules mare de teixits d’animals i tractar-les perquè esdevinguin cèl·lules musculars. L’any 2013 es va presentar la primera hamburguesa produïda d’aquesta manera i ara la producció de carn de pollastre. També hi ha una companyia nord-americana que produeix llet de vaca utilitzant proteïnes produïdes en llevats i sucres i greixos procedents de plantes.

La finalitat d’aquests productes és mirar d’oferir uns aliments que tinguin els components de la carn, però que per produir-los no s’hagin criat i sobretot no s’hagin sacrificat animals. Hi ha persones molt preocupades pel benestar animal que segueixen dietes sense res procedent d’animals i això pot no ser bo per a la salut, sobretot entre els més joves i els més vells. La carn sintètica seria una solució. Una dificultat per ara és, com a mínim, el preu. La primera hamburguesa sintètica valia 250.000 euros, però les companyies que hi treballen diuen que n’han rebaixat molt el cost. També hi pot haver problemes de seguretat per la forma com es fan créixer les cèl·lules, a més a més del risc que el gust i la textura no siguin els mateixos. Ho tindran difícil per imposar-se en les nostres carnisseries.