OPERACIÓ POLICIAL

Detinguda una parella per obligar la seva filla de 16 anys a casar-se per tercera vegada

El primer casament de la nena, que resideix a Còrdova, es va celebrar quan només tenia 12 anys

 

  / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts

La Policia Nacional ha detingut a Còrdova una parella que suposadament pretenia obligar la seva filla de 16 anys a contraure matrimoni pel ritu gitano, després que la menor ja hagués sigut forçada a casar-se dues vegades més amb anterioritat a Romania, el seu país d'origen, la primera amb només 12 anys.

D'aquesta forma, segons ha informat la policia aquest dissabte en una nota, quan la jove "era repudiada pel seu marit tornava al domicili familiar, i llavors la seva mare i el seu padrastre concertaven un nou enllaç sota la mateixa modalitat. A canvi, obtenien un altre dot que els proporcionava nous ingressos".

L'actuació de la policia ha impedit que la menor fos forçada a contraure un nou matrimoni, alhora que ha fet possible que tant ella com el seu fill rebin les mesures assistencials i de protecció necessàries.

La Policia Nacional va tenir coneixement dels fets a través de la víctima, que havia viatjat des de Romania en companyia dels seus pares fins a Còrdova, on, segons va manifestar, seria obligada per tercera vegada a contraure matrimoni.

Durant la seva estada a la ciutat, havia contactat a través de xarxes socials amb altres joves de la seva mateixa nacionalitat que, després de conèixer la seva situació, l'havien animat a fugir dels seus pares i a posar els fets en coneixement de la policia.

L'EXPLICACIÓ DE LA VÍCTIMA

Una vegada a les dependències policials, la víctima va explicar als agents que ja havia sigut obligada pels seus pares a contraure matrimoni dues vegades al seu país d'origen. La primera vegada, quan tenia 12 anys, la van obligar a casar-se amb un home de 21 a qui no va conèixer fins al mateix dia de l'enllaç. El matrimoni es va celebrar pel conegut ritu gitano i va durar uns mesos, fins que la nena va ser "repudiada pel seu marit i va haver de tornar al domicili familiar".

Posteriorment, els seus pares presumptament van concertar un nou matrimoni i la jove va ser obligada a contraure noves núpcies amb un altre jove pel mateix ritu, fet que va generar nous ingressos per a la família. Quatre mesos després de l'enllaç, i malgrat estar embarassada, va ser "un altre cop repudiada i va tornar a la vivenda familiar", segons informa la policia.

Quan la menor va donar a llum, els seus pares van viatjar amb ella i amb el nadó a Espanya i es van instal·lar a Còrdova, on presumptament estaven negociant la celebració d'un tercer casament per a la jove. Va ser llavors quan la jove va contactar amb altres adolescents de la seva mateixa nacionalitat a través de les xarxes socials, que la van animar a fugir dels seus pares i a posar els fets en coneixement de la policia.

Coneguda la situació de la jove i del seu fill, la ràpida intervenció de la Policia Nacional va permetre localitzar-la i detenir els seus progenitors. Així s'ha impedit que fos forçada a contraure matrimoni per tercera vegada. La víctima i el seu fill han rebut totes les mesures assistencials i de protecció que la legislació preveu per a aquests casos.

Tant a la mare com al padrastre se'ls imputen presumptes delictes de tràfic d'éssers humans per a la celebració de matrimoni forçat, en aquest cas d'una menor, i maltractaments en l'àmbit familiar.

CONTRA EL TRÀFIC D'ÉSSERS HUMANS

Notícies relacionades

Aquesta operació s'emmarca dins del pla de la Policia Nacional contra la tràfic d'éssers humans amb fins d'explotació sexual, posat en marxa el 2013, i que va donar lloc a la creació de la Brigada Central contra la Tràfic d'Éssers Humans, adscrita a la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres de la Policia Nacional.

Amb la posada en marxa d'aquest pla, la Policia Nacional va activar la línia telefònica 900.105.090 i el correu trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial, d'aquesta classe de delictes.