Dia de la Síndrome de Down: 6 històries reals que t'emocionaran

Aquest dimarts se celebra el dia mundial d'aquesta alteració congènita

 

  / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts

El Dia Mundial de la Síndrome de Down se celebra aquest dimarts, 21 de març, amb el propòsit d'augmentar la consciència pública sobre la qüestió i recordar la dignitat inherent, la vàlua i les valuoses contribucions de les persones amb discapacitat intel·lectual com a promotors del benestar i de la diversitat de les seves comunitats. 

A EL PERIÓDICO hem donat cabuda a nombroses històries protagonitzades per persones amb síndrome de Down. Us en recordem aquí algunes de les que més ens han emocionat.

AUTORA D'UNA TIPOGRAFIA SOLIDÀRIA

Com la d'Anna Vives, la noia catalana que, juntament amb la Fundació Itinerarium, va llançar una tipografia solidària. Va ser finalista del Català de l'Any 2012. El 2011, com s'explicava en un reportatge d'EL PERIÓDICO, la jove va tenir la seva primera experiència laboral, que va ser molt més aspra que la seva realitat actual. Va ser al seu supermercat portant els carros d'un lloc a un altre. No es va sentir útil. "Jo volia treballar i ser feliç com tothom, però en aquell establiment em sentia molt sola i trista", lamentava l'Anna, admiradora confessa d'Iniesta. Poc després va aconseguir el seu somni. I no ha parat.


UNA PROFESSORA A L'ARGENTINA

L'octubre de l'any passat any vam explicar la història de Noelia Garella, una noia que va aconseguir convertir-se en la primera professora titular amb síndrome de Down a l'Argentina. Malgrat els dubtes inicials sobre la seva contractació, els docents i els pares van decidir donar-li l'oportunitat d'exercir com a mestra de preescolar.


"TINC UNA COSA IMPORTANT PER DIR"

El pare de Turner (síndrome de Down) explica com li ha fallat.

També va ser viral el vídeo d'un pare defensant el seu fill amb síndrome de Down: Rob Scott es va convertir en una celebritat i el clip va superar el milió de visualitzacions.


DONA DEL TEMPS A FRANÇA

Més recentment hem conegut la tenacitat d'una noia per aconseguir el seu somni: Melanie, la noia francesa la noia francesa amb síndrome de Down que, després d'iniciar una campanya viral per aconseguir ser la 'dona del temps' a la televisió pública francesa France 2, ho va aconseguir.


L'ESTIGMA DE LA DISCRIMINACIÓ

Notícies relacionades

A l'altra cara de la moneda, una altra realitat que també ens va emocionar: La carta d'una mare que va denunciar que se sentia discriminada perquè els veïns es queixen dels sons guturals del seu fill, de 16 anys, amb síndrome de Down i trastorn de l'espectre autista. "Mai vaig pensar que arribaria el moment d'haver de donar explicacions sobre el seu comportament", va explicar. "La queixa és perquè al meu fill li agrada "cantar" -amb sons guturals, perquè no té llenguatge- a la tarda, a casa, veient vídeos a Youtube. A la carta em diu que els veïns (no indica quins) es molesten pels crits del meu fill a la nit (quan a les 21.00 hores està sopant i preparant-se per anar al llit)", va explicar. Una prova que demostra que encara queda molt camí per fer.


'EL MEU GERMÀ PERSEGUEIX DINOSAURES'

Per acabar positius recordem el cas d'un noi italià que ha aconseguit amb un vídeo viral i un llibre supervendes que els seus compatriotes mirin amb més proximitat els que, com el seu germà, han nascut amb síndrome de Down. "Si sents pena, el problema el tens tu, no ells", avisa.