ESTUPEFACCIÓ AL BERGUEDÀ

Berga fa costat a l'Andy i el Jorge

Els veïns surten al carrer per denunciar la pallissa dos joves gais per fer-se un petó

"També s'han de denunciar els atacs verbals i morals", recorden els col·lectius LGTBI

fcasals37659670 berga170313193519 / FERRAN NADEU

fcasals37659670 berga170313193519
fcosculluela37659700 berga 13 03 2017  sociedad   concentraci n en berga para den170313200734
fcasals37659665 berga170313193614

/

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dilluns a Berga. Comerços tancats, carrers buits, ressaca del cap de setmana i estupefacció davant l’agressió homòfoba que dos joves van patir la matinada del dissabte al diumenge a la sortida del bar musical La General, un antic taller ara convertit en l’única opció d’oci noctàmbul per al jovent. «Dins del local tot va bé. És al carrer on hi ha baralles i soroll», expliquen al bar Patum. D’aquí venen les pancartes als balcons que demanen silenci i descans per als veïns. A la porta de l’establiment, un missatge clar: «A l’agressor li serà negada l’entrada a la sala de manera indefinida. Tolerància zero amb la LGTBIfobia».

A la plaça de Sant Pere, una concentració de centenars de ciutadans iniciava la jornada amb la contundent condemna de la pallissa que van rebre l’Andy i el Jorge per fer-se un petó. Un petó a la boca que va despertar la fúria d’un noi de només 19 anys, a qui van seguir un grup d’amics que primer van increpar i després van agredir. Tothom aquí ho lamenta, però sense gaire sorpresa, perquè, coincideixen, queda molt camí per acceptar el col·lectiu LGTBI. «Això és un fet aïllat, sens dubte, però les agressions verbals encara són habituals», va explicar l’alcaldessa, Montse Venturós. L’ajuntament farà tot el que estigui a la seva mà, «socialment i legalment», perquè aquest atac no quedi impune.

La parella que va ser agredida va entrar a la plaça entre aplaudiments. Emocionats. Van ser els últims a prendre la paraula, i ho van fer per donar les gràcies, dir que seguiran endavant i que entre tots s’aconseguirà. Què és el que s’ha d’aconseguir ho van explicar els que els van precedir. Com per exemple Eugeni Rodríguez, president de l’Observatori Contra l’Homofòbia, que va lamentar que la notícia no sigui la normalitat de fer-se un petó a la porta de qualsevol discoteca de qualsevol poble. «Es comença dient maricon i s’acaba amb una pallissa»,  va sentenciar. Marc Parareda, president de Tal Com Som, entitat de la Catalunya central que defensa els drets del col·lectiu LGTBI, va denunciar que la llei contra l’homofòbia aprovada fa dos anys segueix sense aplicar-se, ja que en aquest temps, va afirmar, només hi ha hagut una sanció.

Aplicar més i millor la llei

Notícies relacionades

Per part de l’associació Violeta, Luis Serrano també va instar la Generalitat a aplicar més i millor la llei 11/2014, que és pionera a Espanya. «Hem de lluitar perquè no es produeixin agressions físiques. Però també verbals i morals, com l’autobús d’Azte Oír que incita a l’odi contra el nostre col·lectiu», va reclamar.

A la plaça, majoria de gent jove. Molts coneixen el noi de 19 anys detingut. Diuen d’ell que és un «bronques», que cada cap de setmana «busca una excusa per ficar-se en embolics». I que això que ha passat és un cas anecdòtic. Si ho són també els atacs verbals, diuen que això ja és una altra cosa.