L'Església de Milà permet una cerimònia en memòria d'un 'dj' que es va sotmetre a eutanàsia

Fabio Antoniani va morir al febrer a Suïssa per voluntat pròpia després de quedar tetraplègic i cec en un accident

jgblanco37603240 el m sico italiano dj fabo ciego y tetrapl jico muere en sui170309102601

jgblanco37603240 el m sico italiano dj fabo ciego y tetrapl jico muere en sui170309102601

2
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / ROMA

La diòcesi de Milà ha autoritzat per a aquest divendres una cerimònia d'homenatge a Fabio Antoniani, conegut popularment com a DJ Fabo, que el 25 de febrer, després de quedar tetraplègic i cec a causa d'un accident de trànsit, es va sotmetre a l'eutanàsia a Suïssa amb l'ajuda d'un centre mèdic especialitzat. La cerimònia tindrà lloc en una de les esglésies de la ciutat, en què Fabo s'havia criat.

És la primera vegada que una parròquia catòlica accepta a l'interior d'un temple l'homenatge dels amics d'una persona que ha mort per voluntat pròpia. Fonts de la cúria diocesana han justificat aquesta decisió amb l'argument que volien estar "a prop del dolor dels familiars”. L'acte serà oficiat per Antonio Suighi, sacerdot amic de la família del difunt, però no rector de l'església.

Ha sigut Valeria Imbrogno, nòvia de Fabo, qui ha fet pública la notícia a través de la seva pàgina de Facebook. El militant pro eutanàsia i polític radical Marco Cappato va ajudar a difondre-la. Cappato va acompanyar el 'dj' en les últimes hores, i a tornar a Roma es va autodenunciar davant les autoritats, ja que l'eutanàsia, activa o passiva, és il·legal. Cappato, a qui ara s'està investigant per homicidi, ha manifestat que “deu anys enrere el Vaticà va tancar les portes a (Piergiorgio) Welby, però actualment no és així”.

"L'HI DEVEM AL PAPA FRANCESC"

Notícies relacionades

El cas de Piergiorgio Welby, que va morir per voluntat pròpia el 2006 després de rebre ajuda mèdica per morir, va causar un agre enfrontament entre el Partit Radical i els moviments agnòstics i l'Església catòlica, que es va negar a qualsevol cerimònia religiosa. “L'hi devem al papa Francesc”, ha dit Mina, viuda de Welby, que ha recordat que la cerimònia en memòria del seu marit va haver de celebrar-se davant de les portes tancades de l'església de Roma de la qual eren parroquians. “Crec que el Jubileu de la Misericòrdia --es va acabar el novembre passat-- ha tingut un gran efecte en el cor de molta gent, fins i tot entre la jerarquia catòlica”, ha afegit.

La cerimònia de Milà no consistirà en uns funerals clàssics, ja que, segons la seva nòvia, “Fabo ho hauria preferit així, com un moment per compartir amb els amics i manifestar-li proximitat després de la decisió del suïcidi assistit a Suïssa”. El portaveu de l'arquebisbe i cardenal de la ciutat, Angelo Scola, ha explicat que la diòcesi “ha autoritzat el desig de la mare de disposar de l'església per a una ocasió de pregària i participació en un moment de dolor per a aquesta família”. “Estem al vostre costat”, ha dit.