La primera colla castellera de Madrid comença a caminar

El grup, amb uns 50 integrants, va aixecar castells dissabte a la plaça d'Espanya de la capital

zentauroepp37544804 gra269 madrid  04 03 2017   la primera colla castellera de m170305142908

zentauroepp37544804 gra269 madrid 04 03 2017 la primera colla castellera de m170305142908 / JuanJo Martin

3
Es llegeix en minuts
EFE / MADRID

La primera colla castellera de Madrid, amb més de mig centenar de persones, va celebrar aquest cap de setmana a la plaça d'Espanya de la capital la seva posada de llarg amb una exhibició que serà la seva primera activitat pública després de mesos d'assajos i en la que va compartir protagonisme amb un grup expert en castells de la Universitat de Girona.

Fins i tot països estrangers compten des de fa anys amb les seves pròpies 'colles' com la xinesa dels Xiquets de Hangzhou, creada el 2010 per un empresari tèxtil xinès que havia conegut el món casteller en un viatge a Catalunya i va decidir importar-lo a la seva terra.

No obstant, a la Comunitat de Madrid no havia fins ara cap grup de castellers, malgrat que a la regió hi viuen més de 70.000 catalans.

El grup de Facebook Castellers a Madrid portava temps reclamant-lo juntament amb la de Catalans a Madrid i fa uns mesos el Cercle Catalán en Madrid va recollir el guant.

"Calia fer quelcom, així que ens vam reunit les tres parts interessades i vam decidir tirar-ho endavant", ha explicat el president del Cercle Catalán a Madrid, José Ramón Casas, de 56 anys i que va arribar a Madrid amb deu des de la seva Barcelona natal.

La primera reunió va ser el desembre passat i a la següent, el gener, ja hi havia més de 20 persones interessades a sumar-se a aquesta iniciativa, que ha estat difosa a les xarxes socials i al centre cultural Blanquerna, referent de la cultura catalana a la capital.

FALTA D''ENXANETES'

Poc després, els integrants de la primera 'colla castellera' de Madrid van començar a assajar al gimnàs del col·legi privat Decroly, a Madrid, que els va donar permís per llogar el local durant el temps que fessin ús d'ell.

"Se'ns va ocórrer fer-ho en un col·legi per animar els nens i els seus pares, perquè veiessin l'activitat i s'hi apuntessin", explica Casas.

I és que a la colla castellera de Madrid amb prou feines compten amb menors, una peça fonamental per als castells humans en ser els que pel seu pes i la seva mida poden fer d''enxaneta'.

De les 65 persones que estan apuntades actualment com a castellers a Madrid, la majoria són nois i noies d'entre 18 i 30 anys.

MADRILENYS, ANDALUSOS I ASTURIANS

Per sexes, predominen els homes a les dones (al voltant d'un 60% davant el 40%) i respecte a la procedència gairebé tots són catalans, encara que també hi ha madrilenys, andalusos i asturians.

Casas insisteix en que no és necessari cap requisit especial per formar part de la colla castellera de Madrid

"Tant hi fa l'edat, el pes, la condició física o que hagis tingut o no experiència (...). Per a un castell val qualsevol", afirma.

Amb tot, reconeix que haver format part d'altres colles prèviament ajuda i, de fet, al grup madrileny compten amb alguns experts com un casteller amb deu anys d'experiència que està liderant els assajos.

"Ens dona tranquil·litat als que no en sabem o no ho hem fet mai", afegeix.

Entre els integrants de la primera colla castellera de Madrid hi ha Cristina Vadell, de 33 anys, originària de Mataró però que porta una dècada vivint a la regió de Madrid.

En moltes ocasions havia vist castells com a espectadora, però mai havia participat en un i quan es va assabentar del grup que s'estava organitzant no va dubtar a aprofitar l'ocasió.

"Els veus grimpant i sembla fàcil però un cop t'hi poses és més difícil del que sembla", explica.

S'hi va apuntar sola però poc després va convèncer el seu marit, de Madrid, perquè l'acompanyés en una activitat amb què assegura divertir-se, malgrat la seva dificultat.

OBJECTIU: 'CASTELLS' DE SET PLANTES

Notícies relacionades

Fins ara, als assajos (que solen ser d'una hora i mitja de durada els divendres a la tarda) els integrants de la primera colla castellera de Madrid han aconseguit assolir tres alçades i el seu objectiu és arribar a les sis o set plantes en un o dos anys.

El 30 d'abril, els castellers madrilenys faran un altre acte públic, aquesta vegada a El Retiro, organitzat pel Cercle Català de Madrid, que ja ha sol·licitat l'adhesió d'aquesta nova colla a la coordinadora de castellers de Catalunya.

Temes:

Madrid Catalunya