SUCCÉS A LA SELVA

Localitzat un dipòsit il·legal amb 87 cadàvers de gossos i gats a Tossa de Mar

Les primeres sospites apunten a una veterinària de la zona que està suspesa per mala praxi professional

depositoanimal

depositoanimal

2
Es llegeix en minuts

El cos d'Agents Rurals de la Generalitat ha localitzat un total de 89 cadàvers de gossos i gats domèstics que van ser dipositats en bosses i després enterrats, sense complir la normativa veterinària, en un paratge boscós situat a la cala Salions, a Tossa de Mar (Selva). Els animals es trobaven en diferents estats de descomposició.

Segons han informat els agents rurals, el lloc on hi havia el dipòsit està situat a la part posterior d'un xalet propietat d'un familiar d'una veterinària de Vidreres, Natalia Ràfols, que prèviament ja havia sigut inhabilitada per mala praxi i condemnada a pagar una multa.

Segons sembla, la veterinària es desfeia dels cadàvers que li confiaven els seus clients -quan les mascotes morien- sense complir la normativa. Per qüestions sanitàries, els cadàvers de els animals han de ser incinerats -hi ha empreses especialitzades- o bé ser portats a un cementiri autoritzat.

Una patrulla d'agents rurals, alertats per la forta pudor, va descobrir els residus el gener passat mentre feia un recorregut a peu. Els agents van identificar les bosses -la majoria contenien gossos- i van traslladar els cadàvers a un centre d'incineració. En les indagacions també van col·laborar l'Ajuntament de Tossa, la Policia Local i el Consell Comarcal de la Selva. 

SEGUIR LA PISTA GRÀCIES AL XIP

Gràcies al microxip identificador que portaven 19 dels animals morts, els agents van poder seguir el rastre de la veterinària. Dos dels propietaris van manifestar que havien portat el seu gos malalt a la consulta de Ràfols i que, una vegada l'animal va morir, ella s'havia fet càrrec de la gestió del cadàver.

La fiscalia especialitzada en Medi Ambient ha obert diligències contra la veterinària per delictes de desobediència, falsificació documental i estafa. També s'ha efectuat denúncia administrativa per gestió incorrecta de residus.

Notícies relacionades

El Col·legi de Veterinaris de Girona ha qualificat els fets de "molt greus" i ha anunciat que té previst personar-se com a acusació particular quan el cas arribi als jutjats. L'òrgan col·legial vol defensar "el bon nom i la professionalitat" dels 500 veterinaris que té com a socis. "Ja hem esgotat la via administrativa -explica el seu president, Bernat Serdà-. L'últim pas ha sigut l'expulsió, que la junta va decidir l'octubre passat. La veterinària va presentar un recurs contenciós que ara queda pendent de resoldre's per la via administrativa". 

El col·legi recorda que Ràfols està inhabilitada fins al 2020 i confia que arran d'aquests fets es "faci justícia". I és que el Col·legi assegura que Ràfols fins fa pocs dies encara estava atenent animals. Segons Serdà, els han arribat queixes de clients per no haver rebut una bona atenció. "Es tracta de casos de ferides infectades o de posar un xip però no donar-lo d'alta", detalla el president.