Dos assassinats masclistes qüestionen la utilitat de les ordres d'allunyament

Les dones de Santa Perpètua i Gandia havien denunciat a les seves exparelles, que tenien prohibit acostar-se a elles

A Catalunya, només el 2016, els maltractadors van trencar 1.519 mesures de protecció decretades pels jutges

 

  / ACN / JORDI PUJOLAR

3
Es llegeix en minuts
G. SÀNCHEZ / BARCELONA / A. SEGURA / SANTA PERPÈTUA

A Espanya, des de l’1 de gener, 15 dones han sigut assassinades pels seus nòvios i marits. A Catalunya acaba de morir la segona: Leydi, mare de cinc fills, va ser apunyalada a l’acabar el seu torn de netejadora a l’escola de Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental) on treballava. La primera va ser a Súria (Bages), Carmen, de 79 anys, també apunyalada mentre dormia.

Leydi havia denunciat fins en tres ocasions diferents el seu homicida. El setembre del 2016 es va arxivar una causa oberta per amenaces d’ell a petició de la fiscalia. Al novembre, va presentar una altra denúncia i un jutjat de Sabadell li va imposar a l’home una ordre d’allunyament de 500 metres. Al gener, l’agressor va trencar l’ordre i ella el va denunciar per última vegada. El mateix jutjat va ampliar la mesura de protecció a 1.000 metres. 

El judici, que ja no es podrà celebrar per la mort de la dona, estava previst per a l’abril vinent. Quan el seu assassí l’esperava a la sortida de la feina, gairebé de matinada, Leydi estava sola. Cap de les tres denúncies que es va atrevir a presentar han servit per a res.

Pilar Martín Nájera, la fiscal de la sala delegada per a la Violència sobre la Dona, va admetre, abans d’entrar a la Subcomissió del Congrés dels Diputats per a l’estudi d’un pacte d’estat contra la violència de gènere, que el sistema judicial no havia sabut valorar «adequadament el risc que corria» Leydi.

A VALÈNCIA, UN ALTRE CAS SIMILAR

Ahir, a Móstoles (Madrid), el Cos Nacional de Policia (CNP) va detenir l’exparella sentimental d’una dona que va aparèixer sense vida a la banyera al seu domicili de Gandia (València). Segons informa Nacho Guerrero, era una dona espanyola de 49 anys, guàrdia civil de professió i que estava de baixa per malaltia. L’arrest de l’home, de moment, ha sigut únicament per no respectar l’ordre d’allunyament que pesava sobre ell. L’autòpsia hauria d’ajudar a confirmar si també és el responsable de la seva mort.

Es dona la circumstància que aquestes dues dones, la de Santa Perpetua de Mogoda i la de Gandia, havien denunciat els maltractaments que els infligien els homes amb qui compartien la vida. No és habitual. La immensa majoria de les morts corresponen a dones que no ho havien fet.

Malgrat que a Catalunya es presenten més de 30 denúncies per violència masclista diàriament, el 74% de les dones que van ser assassinades entre els anys 2008 i 2015 no havien anat a cap comissaria  de policia per demanar ajuda. Aquesta dada va empitjorar durant l’any passat, quan només una de les nou dones mortes havia presentat una denúncia.

Una dada que no animaria a denunciar, com a mínim a Catalunya, és que el 89% de les dones que sí que posen una denúncia no compten amb cap mena de mesura judicial de protecció.

147 DONES AMB ESCORTA

Notícies relacionades

Hi ha 147 dones catalanes que tenen protecció policial. Catorze d’elles estan sota vigilància permanent d’agents policials. Els Mossos, a vegades, decideixen començar la protecció sense necessitat que ho hagi ordenat un jutge. Hi ha diferents nivells de protecció amb policies: durant les 24 hores del dia; cada vegada que la persona protegida surt del domicili o per enfrontar situacions de risc. Els Mossos contacten periòdicament per telèfon amb totes les denunciants.

Durant l’any passat, 1.519 agressors van incomplir les mesures cautelars que havien acordat els tribunals amb l’objectiu de protegir una dona amenaçada. La utilitat de les ordres d’allunyament, segons aclareix Ester Garcia, vicepresidenta de l’Associació Dones Jurídiques, «funciona per a homes que temin afrontar les conseqüències penals» que pot comportar trencar-les. Però no per protegir les dones d’aquells agressors que només pensin a matar-les.