Espanya paralitza la construcció del magatzem de residus nuclears a Almaraz

Mariano Rajoy i Antonio Costa firmen un pacte amistós amb la mediació de Brussel·les

zentauroepp37379660 tp01 lisboa  portugal  21 02 2017   el ministro de exteriore170221183759

zentauroepp37379660 tp01 lisboa portugal 21 02 2017 el ministro de exteriore170221183759 / TIAGO PETINGA

1
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTINEZ / BRUSSEL·LES

Espanya i Portugal han segellat temporalment la pau entorn al contenciós que mantenien per la construcció d'un magatzem de residus nuclears a la central d'Almaraz (Càceres). El Govern portuguès, amb la mediació del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha acceptat retirar la denúncia que va presentar el 17 de gener contra les autoritats espanyoles a canvi que aquestes paralitzin la posada en marxa d'aquest magatzem.

Segons l'“acord amistós” anunciat per l'Executiu comunitari, Espanya es compromet a compartir amb la veïna Portugal “tota la informació pertinent en matèria medioambiental i seguretat nuclear” i, en cas necessari, a facilitar que el projecte no tingui “repercussions significatives en el territori portuguès. En aquest sentit, organitzarà “tan aviat com sigui possible”, i en un termini màxim de dos mesos, una visita de les autoritats portugueses a Almaraz perquè comprovin les mesures de seguretat previstes i obtinguin els aclariments necessaris.

CONSEQÜÈNCIES ECOLÒGIQUES

Notícies relacionades

A aquesta visita també hi assistiran representants del gabinet de Jean-Claude Juncker i de les Direccions Generals de Medi Ambient i Energia de la Comissió Europea. L'objectiu: “analitzar i prendre en consideració les reserves legítimes que suscita el projecte i adoptar mesures proporcionades per dissipar-les”. Lisboa tem que el projecte tingui conseqüències ecològiques a Portugal ja que la central està a un centenar de quilòmetres del seu territori.

Mentre duri el procés, el Govern que dirigeix Mariano Rajoy es compromet a no emetre ni executar l'autorització per començar les operacions del magatzem de residus. A més, Espanya s'abstindrà de prendre qualsevol mesura que es pugui considerar irreversible per a qualsevol de les parts de l'acord o que pugui influir en el resultat de les consultes amb Portugal. Per la seva banda, les autoritats espanyoles es comprometen a examinar i tenir en compte “de bona fe i amb esperit constructiu” les reserves que pugui expressar el govern d'Antonio Costa.