El Tribunal Superior de Nova Zelanda ratifica l'extradició de Dotcom als EUA

El fundador del portal Megaupload és requerit per la Justícia nord-americana per un presumpte delicte de pirateria informàtica

 

  / REUTERS / CHRIS CAMERON

1
Es llegeix en minuts

El Tribunal Superior de Nova Zelanda ha validat aquest dilluns l'extradició de Kim Dotcom als Estats Units Kim Dotcom , on és requerit per un presumpte delicte de pirateria informàtica, malgrat admetre part d'un recurs de l'empresari alemany.

El jutge Murray Gilbert ha ratificat la resolució emesa el desembre del 2015 per una instància inferior a favor d'extradir el fundador del portal Megaupload i els seus exsocis Finn Batato, Mathias Ortmann i Bram van der Kolk.

Gilbert va mantenir l'anterior decisió que va considerar llavors que existien indicis raonables perquè els acusats hagin de respondre als EUA de 13 delictes vinculats amb pirateria informàtica, crim organitzat i rentat de diners.

Tots quatre estan acusats de pagar a usuaris perquè guardessin arxius a Megaupload i després cobrar a altres per poder utilitzar-los sense respectar els drets d'autor, en el que l'acusació va qualificar com una "simple estratègia de frau". En la nova resolució, el jutge manté que els acusats són elegibles per ser extradits als EUA per una acusació de frau, però no pels càrrecs de violació de drets d'autor.

POSSIBLE REVOCACIÓ

Gilbert ha acceptat el recurs presentat per la defensa que va argumentar que Nova Zelanda no tenia tipificat com a delicte la comunicació al públic a través de la xarxa d'obres protegides per 'copyright', i que per això no es podia activar el tractat d'extradició per aquest càrrec. L'advocat de Dotcom, Ron Mansfeld, ha destacat que la sentència demostra que el seu client no va cometre cap delicte sota les lleis neozelandeses de drets d'autor i s'ha mostrat confiat a poder revocar l'extradició al Tribunal d'Apel·lació.

Notícies relacionades

Dotcom ha celebrat la decisió del jutge i ha assegurat que el seu cas seguirà almenys dos anys més als tribunals neozelandesos. "Resolució: ja no seré extradit per 'copyright'. Hem guanyat en això. M'extradiran per una llei que ni tan sols existeix", ha assegurat l'empresari informàtic a través del seu compte de Twitter.