Balanç de la delinqüència

Creixen un 43% les denúncies per abusos sexuals arran del 'cas Maristes'

Els fets delictius s'han reduït un 2% a Catalunya durant el 2016

 

  / ELISENDA PONS

1
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

Les denúncies per abusos sexuals han augmentat en un 43% a Catalunya. Fonts de la Conselleria d’Interior relacionen aquest sobtat increment amb l'eclosió del 'cas Maristes', destapat per aquest diari. Aquest escàndol de pederàstia, que va fer aflorar abusos comesos per una dotzena de professors durant les tres últimes dècades del segle passat, ha afavorit que part de les xifres negres d'aquesta conducta delictiva hagin sortit a la llum.

És a dir, el fet que s'hagin denunciat més abusos aquest any, no significa en cap cas que aquesta problemàtica hagi crescut, sinó que el que ha augmentat aquest any ha sigut el volum de ciutadans que han decidit denunciar delictes que van tenir lloc en el passat. Una situació similar a la que es va produir quan es va desvelar el 'cas Maristes' i diversos exalumnes es van sumar a les denúncies presentades i van explicar el seu cas a EL PERIÓDICO.

Les denúncies per agressions sexuals -aquelles en les quals ha existit violència o intimidació per part de l'agressor- han augmentat també en un 9,4%. D'aquesta manera, s'ha trencat una tendència a la baixa que es mantenia des del 2009.

Un altre dels factors que pot explicar aquest augment dels delictes de violència sexual pot tenir relació amb l'augment de l'edat mínima necessària per consentir una relació sexual. Ha passat dels 13 als 16 anys.

La majoria de les víctimes que pateixen aquesta violència són dones d'entre 18 i 23 anys, mentre que el perfil més comú de l'agressor és un home d'entre 24 i 34 anys.

XIFRES GENERALS A LA BAIXA

Notícies relacionades

L'augment d'aquest tipus de denúncies no es correspon amb el balanç delinqüencial del 2016, en què es classifiquen totes les denúncies que els ciutadans catalans han presentat en comissaries dels Mossos d’Esquadra i que permet veure el comportament a gran escala dels problemes de seguretat. Al contrari, en termes generals i per cinquè any consecutiu, el total de denúncies presentades ha baixat un 2%.

Pels responsables policials, aquesta tendència confirma que els nivells de delinqüència “es contenen”, i que la resposta policial “és efectiva”. A Barcelona, a diferència de la resta de Catalunya, els delictes han augmentat un 1%.