Baixen un 2% els delictes denunciats a Catalunya

L'únic increment es registra a Barcelona, que ha rebut 18 milions de turistes el 2016

Els robatoris en domicilis experimenten un lleu descens però es mantenen en xifres elevades

jregue7211919 vilanova i la geltru  01 11 2007  despliegue de los mossos d170207123314

jregue7211919 vilanova i la geltru 01 11 2007 despliegue de los mossos d170207123314 / DIEGO CALDERON

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

El balanç delinqüencial del 2016 es va tancar amb una disminució del 2% que certifica que durant l’any passat es van presentar menys denúncies que el 2015. Es consolida una tendència descendent que el comissari en cap, Josep Lluís Trapero, va contextualitzar en els últims vuit anys, el mateix interval de temps que fa que els Mossos d’Esquadra estan completament desplegats sobre el territori català. 

Cada dia es recullen en comissaries policials, tant de Mossos com de cossos locals, un total de 1.847 denúncies. 77 cada hora, va sub-

ratllar ahir el conseller d’Interior, Jordi Jané. Aquesta ràtio ha baixat a totes les regions policials de Catalunya, excepte a Barcelona.

BARCELONA, TERRITORI PER A FURTADORS

A la capital catalana les denúncies van augmentar l’1% durant l’any passat. Trapero vincula aquest increment a la pressió turística que recau sobre la ciutat, que va rebre 18 milions de visitants, el 4% més que l’any anterior. El 80% dels delictes que van denunciar els turistes van ser furts.

En termes generals, en canvi, aquestes sostraccions de béns –que en la majoria dels casos, els delinqüents porten a terme sense que les víctimes s’adonin que els estan pispant el mòbil o la cartera– representen el 48% de l’activitat criminal

En suma, s’han comptabilitzat durant el 2016 uns 100.000 autors de delictes. El perfil que n’han efectuat les forces policials determina que en tres casos de cada quatre es tractava d’homes i gairebé sempre eren adults. Tenint en compte les nacionalitats, l’espanyola encapçala la llista amb el 56% de delinqüents, seguida de la marroquina (10%) i la romanesa (6%).

ROBATORIS EN DOMICILIS

Els lladres que entren en habitatges quan aquests són buits van perpetrar 26.942 violacions de domicili, el 2% menys que el 2015. Es tracta, no obstant, d’una xifra que consolida un augment substancial registrat al llarg dels últims anys. El 90% de les cases assaltades van ser primeres residències i els pispes, freqüentment, van accedir a la vivenda trencant el bombí del pany de la porta o a través de finestres.

Els assaltants gairebé no actuen mai violentament contra els inquilins. Les agressions detectades sovint es corresponen amb ciutadans que han sorprès els lladres mentre robaven.

53 ORGANITZACIONS CRIMINALS DESARTICULADES

Notícies relacionades

Els Mossos van desarticular 53 organitzacions criminals dedicades, per aquest ordre, als robatoris en domicilis i al tràfic de drogues, sobretot marihuana que venien a associacions cannàbiques.

Tant Jané com Trapero van explicar que les noves prioritats per a aquest 2017 són la lluita contra els delictes sexuals, el tràfic de marihuana, els delictes que es produeixen a internet i la investigació d’homicidis. Per sobre d’aquests sempre hi ha la lluita antiterrorista, ja que a Espanya el nivell d’alerta segueix sent de 4 sobre 5.