INVESTIGACIONS PER LA CONSTRUCCIÓ DE L'AVE

La Guàrdia Civil detecta suborns de quatre constructores de l'AVE a alts càrrecs d'Adif

Els directius van ser obsequiats amb viatges, regals, cotxes de gamma alta, gasolina i reformes en domicilis particulars

Els agents revelen no només irregularitats en el sector de La Sagrera, sinó també en altres trams de l'alta velocitat

icoy34504955 sagrera170216162535

icoy34504955 sagrera170216162535 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Luxosos viatges a l’estranger, a països com els EUA o el Canadà, regals «especials» per Nadal, cotxes de gamma alta, reformes en domicilis de familiars per valor de gairebé 22.000 euros i el pagament de despeses de gasolina per un import de gairebé 5.000 euros a l’any i, fins i tot, multes de trànsit. Aquests són alguns dels presents o «regals» que han rebut directius i tècnics de l’empresa pública Adif (Administrador d’Infraestructures Ferroviàries) per part de quatre constructores adjudicatàries, sobretot Corsan-Corviam, d’obres públiques, entre altres les de l’AVE a Barcelona. També hi col·laboraven dues consultories d’enginyeria. Així ho expressa un informe de la Guàrdia Civil a què ha tingut accés EL PERIÓDICO i en què els agents han analitzat els suports informàtics i els telèfons intervinguts en els registres practicats el maig del 2014.

El dictamen està en mans de la jutge de Barcelona Silvia López Mejías, que investiga la presumpta malversació de fons públics i suborn en la construcció de la plataforma de l’AVE del tram La Sagrera-Nus de la Trinitat. L’informe també fa menció a irregularitats en altres trajectes de l’AVE, com el sector de Sant Andreu (les investigacions del qual porta un altre jutjat), la connexió del túnel de Sants-La Sagrera, en què es va aprovar un projecte complementari per un percentatge superior al permès en la llei, unes obres a l’estació de Lleida i en la línia al seu pas per Girona, entre altres projectes a Espanya.

SOBREPREUS / La Guàrdia Civil sosté que la malversació de fons en què podrien haver incorregut els alts càrrecs d’Adif i els directius d’empreses adjudicatàries, en especial Corsan, va generar «un sobrepreu». El presumpte frau es va portar a terme mitjançant «la inclusió de mesuraments falsos incrementats» en les certificacions d’obra i, «molt especialment», en la liquidació final. S’han trobat documents en els quals es concreten les suposades manipulacions.

Dos processos a BCN i altres a Espanya

Un d’aquests documents detalla: «Cal assenyalar que encara que es prepara aquesta certificació final amb aquestes reclamacions, no es mostra conformitat, ja que no és real». Un altre destaca: «És necessari que s’augmenti l’import» de les despeses per un moviment de terres. Fins i tot s’ha detectat que s’afegien, després del pacte amb directius d’Adif, factures que no estaven vinculades amb l’obra, com són pagaments d’allotjament d’hotels o regals a funcionaris.

ELS VIATGES / Aquestes maniobres no eren gratis. La Guàrdia Civil subratlla els viatges pagats per quatre constructores als que eren directius d’Adif, com Jaime García Germán, que va ocupar el càrrec de gerent d’infraestructures. Els agents han trobat proves que les societats Corsan-Corviam, Copasa, Sacyr i Acciona van programar i van pagar entre el 2006 i el 2010 una sèrie de viatges d’oci, denominats entre els assistents tsunami, a diversos llocs, com Andorra, St. Moritz (Suïssa), París (França), Aspen (EUA), Whistler (Canadà), Verbier (Suïssa) i St. Anton (Àustria). La majoria a estacions d’esquí. Una vegada finalitzats els viatges, es confeccionava una taula amb les despeses que havia cobert cada empresa i es repartien proporcionalment. El cost de tots els viatges: 152.590 euros.

Notícies relacionades

La constructora Corsan, segons l’informe, també s’ha fet càrrec de bitllets d’avió de directius d’Adif, com a Antalya (Turquia), París, Bucarest o Viena, així com del pagament d’apartaments a Formentera. Corsan, a més, va fer suculents regals a quatre alts càrrecs d’Adif, que van pujar a més de 2.000 euros, així com obsequis per Nadal. Només en un any, la despesa dels lots per a sis executius de l’ens ferroviari va ser de 4.092 euros. També es va fer càrrec de les despeses del viatge d’un directiu d’Adif i un acompanyant a un partit de futbol a Niça.

La Guàrdia Civil apunta que Rafael Rodríguez Gutiérrez, que va ser director de l’AVE de la Zona Nord-est, i Jaime García Germán, exgerent d’Infraestructura d’Adif, van rebre, «en profit propi», dos vehicles Jepp Cherokee. Van ser pagats per firmes d’enginyeria. Fins i tot van pagar infraccions de trànsit i gasolina per 5.000 euros en un any. Corsan, a més, detalla l’informe oficial, va pagar la reforma per valor de 21.728 euros del domicili de la filla d’un alt càrrec d’Adif, amb qui tractaven dues obres de l’AVE fora de Catalunya.