ALARMA ALS EUA

Un esvoranc en una presa obliga a evacuar gairebé 200.000 persones a Califòrnia

Les autoritats temen la inundació de diverses poblacions si finalment es trenca Oroville

Les fortes pluges dels últims dies han provocat una crescuda històrica del nivell d’aigua. / ATLAS VÍDEO

Les fortes pluges dels últims dies han provocat una crescuda històrica del nivell d’aigua.
Desaigüe de la presa Oroville per intentar reparar el forat en un dels seus sobreeixidors.

/

2
Es llegeix en minuts

Gairebé 200.000 persones van ser evacuades diumenge a la tarda de diverses zones del nord de Califòrnia (EUA) pels greus danys detectats en un sobreeixidor de la presa d’Oroville, encara que l’amenaça d’inundació ha anat disminuint amb el pas de les hores, segons van informar els mitjans de comunicació locals.

El Servei Meteorològic Nacional (NWS, en la sigla en anglès) va emetre una advertència d’inundacions pel risc d’ensorrament d’una secció del sobreeixidor auxiliar d’Oroville, una presa que està situada uns 250 quilòmetres al nord-est de San Francisco. Segons l’avís oficial, l’enfonsament de l’estructura d’aquest desaigüe podia causar «un alliberament incontrolat d’aigües del llac Oroville». L’erosió al sobreeixidor principal a causa del volum inhabitual de les pluges que ha patit la regió durant els últims mesos ha produït un forat en un dels laterals de la mida d’un camp de futbol i d’almenys 12 metres de profunditat.

En vista del risc, les autoritats van ordenar diumenge a mitja tarda l’evacuació de les localitats d’Oroville, Palermo, Gridley, Thermalito, South Oroville, Oroville Dam, Oroville East i Wyandotte, a més d’altres comunitats al llarg del riu Feather.

El diari 'Los Angeles Times' va assegurar, citant fonts oficials, que les autoritats intentarien taponar el forat amb sacs de roques llançats des d’helicòpters, alhora que es pretenia reduir el nivell d’aigua del llac Oroville perquè disminuís la pressió sobre el sobreeixidor.

Segons el mateix diari, alguns funcionaris locals van advertir en les últimes hores del dia que l’amenaça s’havia reduït perquè el nivell d’aigua de la presa havia disminuït i ja no saturava el canal de desaigüe afectat.

«Les pèrdues del desaigüe auxiliar han parat. Més de 100.000 peus cúbics per segon (uns 3.000 metres cúbics) es continuen vessant per la fuga principal», escrivia a Twitter el Departament de Recursos Hídrics de l’estat de Califòrnia, que va precisar que hi havia dues fugues simultànies a la presa. 

"AIXÒ ÉS UN CAOS"

El xèrif del comtat, Kory L. Honea, va explicar que es va haver de «prendre la crítica i difícil decisió» d’evacuar els residents de la zona. Alguns d’ells, que van tenir tot just cinc minuts per recollir les seves pertinences, van assegurar a la cadena CNN que el comtat estava sumit «en ple caos» i que hi havia «gent corrent per tot arreu». «Els carrers s’han omplert de cotxes, el trànsit està bloquejat a tota la ciutat», van relatar.

Notícies relacionades

«Ha sigut aterridor, tot ha passat molt de pressa», va assegurar un altre resident a la mateixa cadena. «La meva dona i jo hem ficat tantes coses com hem pogut en bosses d’escombraries, gairebé sense mirar què hi ficàvem», va afegir aquest veí d’Oroville.

Segons les últimes informacions que van ser difoses ahir, el tapament del forat estava funcionant, encara que les autoritats locals van decidir esperar abans d’autoritzar que els evacuats poguessin tornar a casa seva.