Especialistes en menjar xinès insalubre

Arrestat per segona vegada un matrimoni que cuinava sense control sanitari plats d'ànec, pollastre i porc

Els investigadors han descobert ara que venien aquests productes a supermercats xinesos

Manipulació il·legal d’aliments per a la seva venda a restaurants a Santa Coloma de Gramenet. / EUROPA PRESS

Manipulació il·legal d’aliments per a la seva venda a restaurants a Santa Coloma de Gramenet.
 
jgblanco37277988 santa coloma de gramenet 13 02 2017 los mossos d esquadra de170213122659

/

3
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / SANTA COLOMA DE GRAMENET

Amb la mateixa tenacitat amb què havia muntat la seva petita factoria clandestina de menjar precuinat a Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat), el jove matrimoni xinès va tornar a començar de zero el seu negoci d’ànec insalubre a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) poc després de ser descobert. Per fortuna per a la salut dels seus clients, la policia ha tornat a desmuntar el xiringuito.

A Sant Vicenç van ser sorpresos amb més de 1.000 quilos de carn en mal estat. La tenien amuntegada per les habitacions del domicili i convivien al seu voltant. A la sala principal tenien tres grans olles industrials per cuinar-la. Després l’envasaven en safates de plàstic a les quals posaven etiquetes amb dates de caducitat inventades que imprimien ells mateixos, i la distribuïen.

Fa mig any els va enxampar una patrulla de la policia de Sant Vicenç. Ara un empresari xinès els ha delatat. El compatriota, mentre estava de vacances a Catalunya, va veure que hi havia carn amb l’etiqueta de la seva empresa en supermercats amb els quals no treballava. Ho va denunciar als Mossos i es va optar per no arrestar-los de seguida per descobrir a qui venien la carn.

Un empresari  xinès va delatar la parella al veure l'etiqueta de la seva empresa alimentària en comerços amb què no opera

Segons van informar ahir els investigadors de l’operació Chi Fan, els seus clients són supermercats xinesos o propietaris particulars de la mateixa nacionalitat. Ni els uns ni els altres demanaven cap factura durant la transacció. Els policies no descarten que aquesta carn hagi acabat a la cuina d’algun restaurant de menjar xinès.

LLUNY DEL CONTROL SANITARI

Per produir aquest tipus d’aliments, qualsevol empresa s’ha de donar d’alta al registre sanitari. Així, els inspectors efectuen controls de qualitat que garanteixen la salubritat dels productes que compra el consumidor. Comproven que l’empresa compleix amb els paràmetres de traçabilitat –que detalla el recorregut que un animal segueix des de la granja fins a la nevera del ciuta-

dà–, els requisits del fred i els de la cocció. L’espai ha d’estar acuradament esterilitzat i l’aigua en què es bull ha de superar analítiques més severes que les que determinen la potabilitat d’una llar.

Quan algun súper  tornava les safates per estar caducada la mercaderia, es limitaven a canviar les etiquetes

Cap d’aquests entrebancs importunava la parella xinesa. Ni a Sant Vicenç ni a Santa Coloma. El salt qualitatiu entre una etapa i la següent ha sigut que a la segona tenien una planta per cuinar i una altra per viure. Encara que de nou, a les nou neveres que tenien, no hi cabia tota la carn d’ànec, pollastre i porc i han tornat a recórrer a ventiladors domèstics per mantenir-la fresca. Els Mossos sospiten, a més, que quan algun dels supermercats tornava safates perquè estaven caducades, la parella es limitava a arrencar les etiquetes antigues, imprimir-ne d’altres amb data nova i retornar-les a la circulació.    

Notícies relacionades

Des del bar Luan, ubicat a la vorera del davant, els clients veien amb freqüència els dos cuiners carregant material a la furgoneta que usaven per distribuir-lo. Pensaven que es tractava «de roba», com havien fet els inquilins anteriors. La setmana passada, no obstant, van veure que uns operaris buidaven el domicili i llençaven els paquets de l’interior a un camió d’escombraries. Poc després els van veure a tots dos sortir emmanillats.

Pel que expliquen al Luan, es van instal·lar a la casa poc després de ser expulsats de Sant Vicenç. Ara tornen a estar en llibertat pendents d’un altre judici per un altre delicte contra la salut pública. Potser mentrestant reobren en algun discret racó metropolità la seva franquícia d’ànec insalubre.