Treballadors i usuaris del Parc Taulí protesten contra la saturació de l'hospital

Unes 1.000 persones es manifesten pels carrers de Sabadell per reivindicar millores a urgències

El personal denuncia una situació permanent de col·lapse que impedeix donar un servei de qualitat

img 5271

img 5271 / Robert Ramos

2
Es llegeix en minuts
ALBERT SEGURA / SABADELL

Els treballadors de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell denuncien haver arribat al límit. Al límit en matèria assistencial als pacients, però també pel que fa a la paciència que asseguren que estan tenint davant la falta d’inversió en un centre, diuen, col·lapsat des de fa anys. Ahir, unes 1.000 persones, segons la policia municipal, van sortir al carrer per mostrar el seu malestar, en una manifestació que va recórrer els carrers entre l’hospital i l’Ajuntament de Sabadell.

Per a pena dels sabadellencs, l’Hospital Parc Taulí sona massa vegades en els mitjans de comunicació pels problemes de gestió que denuncien els seus empleats. Això comporta una afectació que molts dels ciutadans de l’entorn pateixen quan al CAP els deriven al centre hospitalari, on els passadissos s’han convertit, segons els treballadors, en sales improvisades per atendre l’elevada demanda

NOU MUNICIPIS

Amb una població de referència de 391.000 ciutadans, dona servei als veïns de Sabadell, però també als de vuit municipis més de l’entorn de la cocapital comarcal: Badia, Barberà, Castellar, Cerdanyola, Polinyà, Ripollet, Sant Llorenç Savall i Sentmenat. Tot plegat ha fet del Taulí l’hospital més saturat de Catalunya, segons el Sindicat de Metges de Catalunya.

«Hi ha una saturació permanent i no és cert que es degui una punta vinculada a l’epidèmia de grip. Fa anys que les urgències estan col·lapsades per l’augment de població», assenyala Chus Merino, infermera i portaveu de l’Assemblea de Treballadors i Treballadores del Parc Taulí. En aquest sentit, explica que la ràtio de llits està en la mitjana d’1,7 per 1.000 habitants, quan a la resta del país és de 3,7. «Per aquest motiu, les urgències no es poden drenar a les plantes, i se saturen», afegeix.

Per tot això, la plantilla demana a la direcció que habiliti més llits per donar resposta als malalts que, denuncien, s’acumulen als passadissos i als boxs. «Actualment, els boxs estan doblats, i els passadissos plens de gent esperant ser visitats», assegura Maria Expósito, treballadora i portaveu dels empleats d’urgències del Taulí.

PACIENTS ALS PASSADISSOS

Notícies relacionades

La representant dels treballadors va explicar que encara que la capacitat del servei d’urgències és de 34 pacients, actualment se n’atenen al voltant de 70 cada dia, i per això s’ha convertit en una cosa habitual haver d’utilitzar els passadissos. «Ens agradaria que la direcció ens escoltés i posés mitjans per pal·liar aquesta situació d’angoixa que vivim», apunta Expósito, que a més de demanar més llits també reclama un increment de recursos perquè els malalts no hagin d’esperar una setmana per pujar a planta.

«Segur que es poden buscar espais, ja sigui aquí o en altres hospitals», indica Expósito. Malgrat tot, també va advertir que no són partidaris de derivar pacients a centres privats com s’ha plantejat aquesta setmana. La manifestació no tan sols ha sumat empleats i usuaris, sinó també polítics locals i del Parlament, com els membres de la CUP Anna Gabriel i Eulàlia Reguant.