¿Hi haurà canvis en la pròxima selectivitat?

L'ordre del Ministeri d'Educació preveu reduir les opcions dels estudiants

La Generalitat encara no ha informat els instituts sobre com serà la prova

jcf7860

jcf7860 / JULIO CARBO

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Encara no hi ha data per a l'examen (se suposa que, com cada any, serà cap a mitjans de juny), però professors i estudiants de batxillerat estan inquiets després de conèixer el detall de l'ordre ministerial que regula la nova prova d'accés a la universitat, la fins ara coneguda com a selectivitat i que el Ministeri d'Educació ha rebatejat com a Avaluació de Batxillerat per a l'Accés a la Universitat (EBAU).

Els nervis de docents, i sobretot dels estudiants, venen donats per un canvi aparentment mínim, però que pot condicionar la nota final de molts alumnes en aquesta prova tan selectiva, en la qual, moltes vegades, poder triar la carrera desitjada depèn només d'una dècima.

La Generalitat, quan només falten poc més de quatre mesos, no ha aclarit què passarà a Catalunya: si mantindrà el format dels últims anys o si acceptarà la modificació prevista en l'ordre ministerial. La Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) demana realitzar una mateixa prova a tot Espanya, per mantenir el districte únic i facilitar que els estudiants puguin accedir a un grau impartit en qualsevol altra comunitat amb la nota obtinguda en aquestes proves.

El mateix debat s'està plantejant en altres comunitats, especialment en les contràries a la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (LOMCE).

ES REDUEIXEN LES OPCIONS

Segons informa aquest dijous la consultora educativa Unportal, si fins ara tots els estudiants de batxillerat s'havien d'examinar obligatòriament dels continguts de segon curs de Llengua Catalana, Llengua Castellana, Llengua Estrangera, Història o Filosofia (a elegir) i d'una matèria de modalitat que podien escollir lliurement entre una vintena d'assignatures, a partir d'aquest any, d'acord amb l'ordre del ministeri, ja no existeix la possibilitat d'elegir aquesta matèria.

Notícies relacionades

La prova, diu el text, versarà sobre "les matèries generals del bloc d'assignatures troncals de segon curs de la modalitat escollida", explica Unportal. "I en l'annex 1 de l'ordre especifica que la cinquena assignatura a la qual s'hauran d'enfrontar els estudiants en la fase general és Matemàtiques II (per als que han elegit el batxillerat de Ciències i Tecnologia), Llatí II (per als d'Humanitats), Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials II (Ciències Socials), i Fonaments de l'Art II (Arts)", afegeix l'empresa especialitzada en assumptes educatius. "No hi ha interpretació possible -afegeix Unportal- es tracta de la matèria comuna d'opció". Això suposa que, per exemple, un estudiant de Ciències i Tecnologia no pugui escollir, en la fase general de la prova, Dibuix Tècnic o Electrotènia o que un d'Humanitats opti per Història de l'Art.

La nova configuració pot tenir repercussió sobre les qualificacions de la selectivitat. La majoria dels estudiants que fins ara s'examinaven de Matemàtiques II ho feien dins de la fase específica (a la qual es presenten els alumnes que aspiren a apujar nota, fins als 14 punts), i no a la fase general obligatòria, que computa sobre una nota màxima de 10. Els que elegien Llatí II a la primera part de la prova encara eren molts menys.