EL RACISME QUOTIDIÀ

"Em van dir inferior i fastigosa"

El col·legi Viaró castigarà els alumnes que van reconèixer haver insultat una jove índia als Ferrocarrils de Sant Cugat

El cas que s'exposa en aquest article només és una mostra del racisme i la xenofòbia que encara imperen en alguns sectors de la societat catalana. El 2015, els Mossos d’Esquadra van registrar 292 denúncies per delictes d'odi i discriminació, de les quals 232 infraccions penals es van produir a la província de Barcelona. El 2014 van ser 301 a la comunitat, 195 a Barcelona (dada que suposa un augment del 19% respecte a l'any anterior).

zentauroepp37120893 barcelona  31 01 2017 tehja genard  la noia que va denunciar170131184118

zentauroepp37120893 barcelona 31 01 2017 tehja genard la noia que va denunciar170131184118 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
CARMEN JANÉ / BARCELONA

Tehja Genard, de 20 anys, va denunciar dijous passat en una carta a aquest diari que havia rebut insults racistes “per haver nascut a l'Índia" per part de un grup de menors en un tren dels Ferrocarrils de la Generalitat sense que cap adult els retragués la seva actitud.

La jove, adoptada per una parella barcelonina quan tenia 11 mesos, narrava com uns tres nois d'entre 11 i 12 anys, “vestits d'uniforme”, la van qualificar en to despectiu d'“índia” i van afegir. “Són tots fastigosos, xinesos, moros, negres, indis, són de classe molt inferior a la nostra, els blancs som els millors”, mentre altres companys animaven l'insultador amb crits de “¡sí, sí, sí!, rient-se'n”, va afegir.

Segons el seu relat, quan un dels nois del grup es va atrevir a expressar la seva disconformitat dient que “a mi els meus pares m'han dit que, siguem blancs, negres, xinesos o coreans, tots som iguals”, els agressors verbals van tenir una “actitud de menyspreu respecte a ell”.

La noia, que explica que fins llavors va intentar portar la situació sense mostrar obertament el seu malestar i pensant que només eren uns nens, va esclatar al rebre un nou insult per parlar en francès pel mòbil. “I sento tots els nens rient i dient: ‘¿Heu sentit com parla, la puta negra?’. Penjo el telèfon, els miro i amb les llàgrimes gairebé regalimant-me per la cara, els dic: ‘Nens, ja està bé amb aquesta broma, ¿no?’. Tot el tren estava en silenci i ningú deia res. Els dic que respecto molt les creences de cada un, però que, per favor, no diguessin això davant meu, ni a mi. Els nens es van quedar gelats i van dir: ‘Cony, que parla espanyol’. Amb una veu molt tranquil·la els demano per favor que se'n vagin. I es van aixecar de pressa i van marxar”, relatava a la seva carta a EL PERIÓDICO.

MOSTRES DE SUPORT

La revelació de l'incident a través de la carta ha generat una onada de reaccions de solidaritat que Genard agraeix molt. “No esperava tanta repercussió, ni pretenia tanta atenció. Només volia escriure una carta per explicar el que m'havia passat, però és genial que la gent hagi capgirat la situació i m'hagi mostrat el seu suport”. Fins i tot altres lectors, en cartes a Entre Tots, s'han solidaritzat amb la jove i han recordat que “la mala educació d'alguns no és la de tot un col·legi”.

L'incident racista va ser comentat per altres mitjans que es van fer ressò de la carta de Genard i que van identificar els estudiants com a alumnes del col·legi Viaró, un centre concertat de Sant Cugat vinculat a l'Opus Dei.

L'escola, contactada per aquest diari, ha explicat aquest dimarts que estudia la sanció que aplicarà als tres alumnes. El centre va abordar l'incident aquest dilluns en una de les assemblees habituals que fan cada setmana i va criticar el comportament dels seus estudiants, a qui encara no havia identificat.

Van ser els mateixox alumnes implicats els que més tard es van presentar voluntàriament davant el director i van admetre la seva culpa, segons ha explicat el director de comunicació de l'escola, Pere Lozano. El mateix Lozano rebutja que hi hagi hagut incidents per racisme a Viaró i recorda que ell mateix és “mulat” (el seu pare és guineà) i que mai ha patit cap discriminació a l'escola, on treballa des de fa un parell d'anys.

SANCIÓ EDUCATIVA

L'escola, explica, està estudiant una sanció, que contemplarà “uns dies d'expulsió i mesures educatives de caràcter social”. “No volem que sigui una simple expulsió en què els pares no sàpiguen què fer amb el nen a casa. Ha de tenir un valor educatiu. Estem educant i a vegades s'ha de trobar el camí”, ha afegit Lozano.

El director del Col·legi Viaró, Joan Planagumà, va aconseguir el número de Tehja Genard a través d'un conegut d'ella que va criticar l'incident en una carta al centre. I l'ha trucat aquest dimarts i s'ha disculpat en nom del centre. El docent, que havia anticipat a alguna emissora de ràdio aquest dilluns que part del possible càstig podia ser que fossin els mateixos estudiants implicats els que demanessin perdó a Genard, ha avançat a l'afectada que ja estaven estudiant com respondre a aquest acte racista, però no ha suggerit aquesta opció, segons la jove.

Notícies relacionades

El director, que ha reiterat les seves excuses públicament i ha invitat Genard a conèixer el centre educatiu, ha mirat de fer veure a la jove que eren incidents que havien passat “fora de l'escola”, on, va dir, “no s'admetien aquests comportaments”.

Segons Genard, que va estudiar en col·legis concertats de la zona alta de Barcelona, els valors fora de l'escola són els mateixos que a dins. "En altres ocasions he vist a xavals fent bromes cruels als seus companys, amenaçant-los de llençar-los la motxilla i coses així. I això al meu col·legi no es feia”, recorda.

Temes:

Índia Racisme