LLUITA CONTRA LES RETALLADES

Les 'marees blanques' de 'Spiriman' tomben la cúpula de Salut de Susana Díaz

Dimiteixen el viceconseller i el gerent del Servei Andalús de Salut després de les protestes

El metge Jesús Candel manté les protestes perquè "això encara no s'ha acabat"

zentauroepp36384025 granada jesus candel spiriman foto  pepe torres interviu161215124248

zentauroepp36384025 granada jesus candel spiriman foto pepe torres interviu161215124248 / PEPE TORRES

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

Les 'marees blanques' que es van desfermar a Andalusia a finals de l’any passat han guanyat una altra batalla al Govern de Susana Díaz. Amb el conflicte sanitari enquistat en diverses províncies just en el pitjor moment per a les aspiracions de la presidenta andalusa, que mesura les seves forces per fer el salt i liderar el PSOE, l’Executiu regional va anunciar ahir la dimissió «voluntària» del viceconseller de Salut, Martín Blanco, i del gerent del Servei Andalús de Salut (SAS), José Manuel Aranda, acceptades per «donar un nou impuls» a les negociacions. Des de Granada, el metge Jesús Candel, 'Spiriman', portaveu de les 'marees', es va felicitar pels cessaments, encara que a continuació va advertir que mantenen intactes les protestes fins que aconsegueixin els dos hospitals complets que sol·liciten.

Miguel Ángel Vázquez, portaveu de l’Executiu andalús, va ser l’encarregat de donar a conèixer la dimissió dels dos principals caps reclamats per les 'marees' i el nomenament dels seus substituts. També va anunciar que el Consell de Govern ha derogat formalment les ordres del 2012 per les quals s’iniciava la fusió hospitalària de Granada i Huelva, les dues províncies més revoltades amb la mesura. La decisió arribava just després que els sindicats majoritaris, que a finals del 2016 van arribar a un principi d’acord amb Salut, no es presentessin dilluns a l’última reunió convocada en protesta per la falta d’avanços.

EL GOVERN "SAP RECTIFICAR"

Notícies relacionades

Vázquez va insistir en diverses ocasions en el caràcter personal de les dimissions, alabant el «gest de generositat» i la «vocació de servei públic» dels dimissionaris, i negant que fos una decisió de la presidenta andalusa. Va destacar que el Govern andalús escolta la ciutadania i «rectifica» quan cal, insistint en el fet que, després de la recuperació de drets dels professionals i les dimissions, ja no hi ha arguments per no arribar a acords, i per això va demanar que s’acabessin les protestes. Unes mobilitzacions massives que es van iniciar a Granada després del fiasco per la unificació hospitalària, però que s’han anat estenent per altres províncies per denunciar les retallades en la sanitat pública i per exigir millores. 

Les paraules de Vázquez van tenir molt poc ressò. Des de Granada, 'Spiriman' celebrava a les xarxes socials les dimissions i insistia que encara falta per aconseguir els dos hospitals amb tots els serveis mèdics, per això es manté la protesta prevista per a aquest divendres. «Això és una lluita de tots, les coses canvien si ens mantenim units», va emplaçar el portaveu de 'marees'.