On Catalunya

¿Com afectaria la pujada del nivell del mar les costes catalanes?

1
Es llegeix en minuts

A finals del 2015, les projeccions elaborades per l'IPCC, el grup d'experts en canvi climàtic de l'ONU, ja advertien que les platges catalanes perdran gran part de la seva amplada, en alguns casos fins a 80 metres, si prossegueix l'augment global del nivell del mar a causa de l'escalfament del planeta i se superen els 50 o fins i tot els 90 centímetres a finals de segle.

A més, fora que s'adoptin mesures dràstiques, tot indica que la sorra supervivent patirà també una enorme erosió quan arribin els tradicionals temporals de llevant.

"Hi haurà una gran variació perquè no totes les platges tenen el mateix pendent, el mateix grau d'artificialitat i la mateixa orientació, factors que les fan més o menys vulnerables, però hi ha elevades possibilitats que moltes quedin reduïdes dràsticament (més del 50%) o fins i tot desapareguin completament", va avisar llavors Agustín Sánchez-Arcilla, catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i director del seu Laboratori d'Enginyeria Marítima (LIM). El 39% de les platges de Catalunya i el País Valencià es troben en una situació "molt vulnerable", segons un estudi del LIM.

100 METRES PER CADA METRE

Per regla general, va dir Sánchez-Arcilla, un augment d'un metre en el nivell del mar equival a una pèrdua de 100 metres d'amplada en una típica platja arenosa de poc pendent (1%), com algunes de la Costa Daurada i el Maresme, així com en bona part dels deltes de l'Ebre, el Llobregat i el Ter-Fluvià.

Notícies relacionades

En canvi, a les platges més costerudes i estretes, com passa a la Costa Brava, la pèrdua baixa. "Les platges més naturals i les menys obertes resistiran millor", considera el director del LIM-UPC.

Ara, la pàgina web Flood.firetree.net presenta un simulador en què es pot veure com afectaria la pujada del mar les costes mundials, en funció de l'augment del nivell mundial.