PP, PSOE i Ciutadans, reticents a recolzar la regulació del cànnabis proposada per ERC

Els socialistes adverteixen dels danys que aquesta substància causa sobre la salut i C's vol que el debat s'abordi en comissió i no en el ple

 

  / EFE / VÍCTOR LERENA

2
Es llegeix en minuts
FERRAN COSCULLUELA / BARCELONA

La proposició no de llei d’ERC per portar a terme una regulació integral del cultiu, tinença i consum de cànnabis té tot l’aspecte d’acabar convertida en una vistosa i evanescent voluta de fum. De sobres coneguda la posició contrària del PP a aquesta regulació, però dos grups parlamentaris més de pes a la Cambra baixa, PSOE i Ciutadans, també han expressat per diferents motius les seves reticències a la iniciativa republicana, encara que sense donar per tancat el sentit del seu vot. Sense el seu suport, la proposició no de llei d’ERC està condemnada al fracàs.

El senador Pepe Martínez Olmos, viceportaveu del Grup Socialista en la comissió mixta per a l’estudi del problema de les drogues, va manifestar a aquest diari que, encara que el vot a aquesta proposició «no està definit» i el seu grup és partidari d’obrir el debat, és necessari tenir en compte les «conseqüències que aquestes substàncies tenen per a la salut de les persones».

Martínez Olmos va recordar que «el 20% dels consumidors (de cànnabis) pateixen brots psicòtics». Per això ha sol·licitat «consens i tranquil·litat» per abordar una discussió que consideren necessària, sobre unes substàncies que, «des del punt de vista sanitari, tenen possibles problemes per a la salut».

El senador va insistir que és un tema en què es necessita molt rigor. «Estem a favor que se’n parli, però les cauteles s’han de tenir, i també s’ha de recordar que, des del punt de vista del consum general de drogues, hi ha un problema de falta de consciència del risc» que suposa ser consumidor habitual d’aquestes substàncies.

Notícies relacionades

Martínez Olmos va recordar que el consum terapèutic del cànnabis «ja està resolt» per la legislació actual i que, ara com ara, aconseguir aquestes substàncies no és un problema a Espanya, perquè «qui vol consumir pot fer-ho». 

Testimonis d’experts

Per diferents motius als que van esgrimir els socialistes, Ciutadans també es va mostrar reticent a la proposició no de llei d’ERC, encara que tampoc va dir obertament que hi votarà en contra. Igual que el PSOE, Ciutadans està a favor d’obrir un debat sobre el cànnabis, però considera que aquest diàleg s’ha de produir en el si de la comissió mixta del Congrés i el Senat sobre el problema de les drogues. «Volem que s’obri una ponència d’estudi en aquesta comissió per poder comptar amb el testimoni d’experts i societat civil, estudiar les experiències en altres països i fer una correcta avaluació de les polítiques públiques. No pensem que la forma correcta d’actuar sigui enviar una proposta merament declarativa per votar-la en el ple i ocultar el debat a la societat civil», van explicar des del grup parlamentari del partit taronja, que considera que la regulació del consum, cultiu i tinença del cànnabis «és un tema prou seriós per no deixar-lo només en mans del Govern».