Rajoy descarta modificar el copagament de fàrmacs dels jubilats "en aquesta legislatura"

 

  / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dimarts que no té previst modificar el copagament de medicaments "en aquesta legislatura", després de la polèmica suscitada quan la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, va indicar que es revisaria el sistema actual per als jubilats.

"No ho faré en aquesta legislatura", ha precisat Rajoy durant la seva intervenció al Foro ABC Deloitte, on precisament també hi havia present la titular de Sanitat, que la setmana que ve compareixerà al Congrés per aclarir si té previst modificar els trams per als pensionistes amb més ingressos.

Montserrat va expressar el 9 de gener la seva intenció d'"ajustar", és a dir augmentar, el copagament farmacèutic per als jubilats que perceben rendes més altes, els inclosos en el tram que va dels 18.000 als 100.000 euros anuals. La ministra va fer aquestes declaracions al matí, i a la nit ho va desmentir en un tuit: "No és cert que es prevegi apujar el copagament farmacèutic als pensionistes amb ingressos de més de 18.000 euros". La ministra també havia assenyalat que els aturats de llarga durada no hauran d'abonar una part del cost dels medicaments. Fins ara, el copagament farmacèutic no s'aplica als desocupats que no perceben cap subsidi.

Les modificacions anunciades per Montserrat i ara sembla que definitivament descartades per Rajoy haurien afectat un de cada quatre pensionistes. Per als jubilats de renda inferior als 18.000 euros, el 75% del total, la ministra apostava per mantenir el copagament farmacèutic del 10% del cost dels envasos consumits, amb un límit mensual de 8,25 euros.

L'"ajust" que volia introduir Montserrat s'hauria dirigit als pensionistes que cobren per diferents conceptes entre 18.000 i 100.000 euros, una franja "molt àmplia", segons la seva opinió. Exactament, es tracta del 24,5% del total de pensionistes, que fins ara abonen el 10% del cost dels fàrmacs dispensats amb un límit mensual de 18 euros. La responsable de Sanitat pretén escalonar aquest tram i fixar nous límits de forma progressiva. Aquests màxims mensuals, com fins ara, tindran en compte no només la pensió pública percebuda -que en cap cas arriba als 40.000 euros- sinó la renda total anual de l'individu.

El 0,5% de pensionistes que perceben més de 100.000 euros anuals de renda ja abonen el 60% del cost dels seus fàrmacs, amb un límit mensual de 60 euros. Montserrat no hi ha al·ludit. "Qui més té hauria de pagar més", va insistir, no obstant, la ministra.

Notícies relacionades

Durant l'última legislatura Rajoy va donar el vistiplau a una reforma sanitària impulsada per la llavors ministra del ram Ana Mato que, entre altres mesures, va comportar la posada en marxa d'un nou sistema de copagament en funció de la renda que, per primera vegada, obligava els pensionistes a pagar un 10% del preu de les seves medicines.

A penes un any després la mateixa Mato i, posteriorment, el seu successor, Alfonso Alonso, van obrir la possibilitat a modificar els trams de renda establerts per a treballadors i pensionistes, en especial el que agrupava els ciutadans amb ingressos d'entre 18.000 i 100.000 euros anuals.