Les famílies exigeixen que les aules de P-3 tinguin un màxim de 20 alumnes

La Fapac demana a Ensenyament que aprofiti la caiguda demogràfica per reduir les ràtios en lloc de tancar aules

icoy35494353 vuelta al cole170124194049

icoy35494353 vuelta al cole170124194049 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

Si el que necessiten les escoles és millorar la qualitat de la docència, introduir noves maneres d’ensenyar (i d’aprendre) i que els alumnes rebin una atenció al més individualitzada possible, «quin moment és millor que aquest per reduir el nombre d’estudiants per aula». La proposta la va llançar ahir la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes de Catalunya (Fapac), que reclama a la Generalitat «que aprofiti el descens demogràfic que hi haurà aquest any en les preinscripcions de P-3 per disminuir la ràtio d’alumnes, en lloc de tancar aules com ha fet en cursos anteriors», va explicar Marco Béjar, responsable de Matriculacions de l’entitat. En l’actualitat, la ràtio en educació infantil és de 25 escolars per grup.

La reivindicació, per a la qual ara s’inicia una campanya de recollida de firmes, «és que la ràtio es redueixi a 20 alumnes i que s’apliqui d’una manera progressiva, començant aquest any amb els nens que ingressaran al setembre a les escoles», indica Béjar, que recorda que la Conselleria d’Ensenyament ja va autoritzar per a aquest curs una reducció de la ràtio a P-3 a 22 alumnes a les escoles d’alta complexitat.

Ensenyament, per la seva banda, informa que aquest any la mitjana d’estudiants per aula a infantil ja és a tot Catalunya (sense comptar les escoles rurals) de 22,2 nens per classe, per sota dels 25 oficials. «A primària, la ràtio és de 22,6 alumnes i, a l’ESO, de 28,8, quan el límit fixat per la llei és de 30 estudiants».

MALA PLANIFICACIÓ

Notícies relacionades

Durant els últims anys, va lamentar Béjar, Ensenyament «ha treballat sense una bona planificació, amb una improvisació general». N’és una prova, afegeix, que «l’any passat la conselleria va anunciar que tancaria 67 classes de P-3 i al final en van ser 54... I a sobre algunes d’aquestes no eren les que inicialment s’havia dit», va protestar el portaveu de la Fapac.

La reducció de ràtio és, a més, una mesura que pot contribuir a erradicar la segregació escolar, «ja que hi haurà una redistribució dels alumnes». I, de passada, disminuiran els conflictes que ara es produeixen entre famílies i directors d’escoles, va assenyalar.