El caçador homicida va tenir ajuda d'un amic per burlar la llei i retenir l'arma

Estava obligat a entregar-la mentre renovava el permís però va optar per simular que canviava de propietari

La Guàrdia Civil carrega contra Jané per "aprofitar" el crim per demanar les competències d'armes per als Mossos

icoy37010763 lleida170123191908

icoy37010763 lleida170123191908

3
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

Ismael Rodríguez Clemente, el caçador que va matar dissabte dos agents rurals a Aspa (Segrià), tenia caducat el permís E, necessari per fer servir l’escopeta Benelli del calibre 12 amb què va cometre el crim. La Guàrdia Civil obliga a dipositar les armes sota custòdia de la unitat d’intervenció mentre es renoven els permisos. Però Rodríguez va saltar-se aquesta exigència simulant que l’escopeta canviava de propietari, explica Sergi Sánchez, president de la Federació Catalana de Caça.

El tràmit de canviar de nom es pot fer en una armeria. L’únic requisit és que el nou propietari ha d’estar en possessió del permís corresponent. Rodríguez va vincular l’escopeta, que acabava d’adquirir, a un conegut, possiblement algú de la seva confiança. Aquest còmplice tenia l’obligació de quedar-se amb l’arma fins que Rodríguez renovés el seu permís i canviessin novament de nom l’arma. Però va deixar que aquest segon se l’emportés. Dissabte al matí, quan es va topar amb els dos agents rurals, estava utilitzant sense permís aquesta escopeta. I va disparar als dos homes.

INTENT DE FUGA

Després d’assassinar els dos agents rurals, Rodríguez va començar a córrer «però els tres caçadors que l’acompanyaven durant la jornada de dissabte van aconseguir fer-lo entrar en raó i van fer que truqués al 112 per explicar el que havia passat», va subratllar també Sánchez per defensar un col·lectiu que torna a estar sota la lupa de l’opinió pública.

La federació que presideix Sánchez agrupa 43.000 caçadors a Catalunya, més de la meitat del total d’aficionats (76.000). Va ser un incident «desgraciat» que no havia passat «en 30 anys» i que no tornarà a passar en «30 anys més», va recalcar el dirigent federatiu.

COS "SOBREPASSAT"

La mort del Xavier i del David, de 43 i 39 anys, va suposar un fort cop al cos dels Agents Rurals. «Estem sobrepassats», va aconseguir declarar Gerard Armengol. Ahir a la tarda es va celebrar a Lleida una emotiva cerimònia per acomiadar-los a tots dos. Les mostres de dolor i respecte s’han estès per Catalunya i la resta d’Espanya.

El crim ha reobert un debat antic al si del cos: el de les eines que ha de portar a sobre un agent rural. Josep Maria Baiget, agent de Lleida, ha instat a revisar com més aviat millor les condicions de seguretat d’aquests treballadors, que van desarmats a inspeccionar persones que porten escopetes.

LA GUÀRDIA CIVIL ES REGIRA CONTRA JANÉ

Notícies relacionades

La petició del conseller d’Interior, Jordi Jané, de reclamar per als Mossos d’Esquadra la competència d’armes –actualment en poder de la Guàrdia Civil– ha crispat el cos policial espanyol. L’Associació Unificada de la Guàrdia Civil (AUGC) va criticar durament Jané per «aprofitar» la mort d’aquests agents per demanar-ho. 

    Fonts del departament català de d’Interior van atribuir ahir el malestar suscitat a un malentès perquè Jané «no va criticar la Guàrdia Civil». Tan sols va demanar que es revisés la situació si alguna cosa havia fallat. Sobre aquest segon punt, fonts de l’Institut Armat van recordar que els exàmens de salut mental els efectuen centres mèdics homologats per la Generalitat. 

El caçador diu que no hi va haver cap discussió amb els agents rurals

Montserrat Torres, l'advocada d'Ismael Rodríguez, va assegurar que el seu client va disparar als dos agents rurals sense cap motiu. La lletrada va negar així que el crim es desencadenés arran d'una discussió motivada per l'absència de permís per part de l'homicida confés. "Ell no s'explica per què ho va fer. Afirma que va disparar per un acte reflex, mecànic, però diu que no va discutir amb els agents en cap moment, no sap què li va passar". L'advocada va explicar que Rodríguez, després dels trets, va entrar en xoc i que només volia córrer. A instàncies dels seus companys caçadors va trucar al 112 per alertar del que acabava de fer.