¿LEGALITZACIÓ O CÀSTIG?

El món obre pas a la marihuana

Cada vegada més països impulsen i normalitzen el consum de cànnabis per raons mèdiques o recreatives

 

  / AFP / GENE BLEVINS

4
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Als Estats Units el 2016 s'associarà inevitablement al triomf electoral del Donald Trump. Però el controvertit magnat no va ser l'únic vencedor de les eleccions presidencials del 8 de novembre. Entre sorpreses, polèmiques i l'enfonsament demòcrata, la marihuana es va fer un lloc. Aquella nit la legalització del consum d'aquest opiaci en set estats (recreatiu a Califòrnia, Maine, Massachusetts i Nevada i mèdic a Arkansas, Florida i Dakota del Nord) va dibuixar l'únic somriure del progressisme nord-americà.

Amb la seva aprovació en referèndum, els Estats Units van certificar la victòria més gran en la història d'aquestes iniciatives i va fer un pas més cap a la normalització del consum de cànnabis. Aquesta ha sigut una constant sota la presidència de Barack Obama, que va veure en la guerra contra les drogues impulsada per Richard Nixon un fracàs que ha portat el país ha tenir el trist lideratge a empresonar els seus ciutadans, molts d'ells per delictes menors relacionats amb aquesta droga. Així, es dibuixa un mapa més verd on més de la meitat del país, 26 dels 50 estats, han recolzat la regulació del seu ús i on fins al 60% de la població n'és partidària. Una setmana abans de les eleccions el mateix Obama va demanar la seva despenalització.

ESPANYA I HOLANDA, CAPITALS EUROPEES

Pensar en la normalització del consum de marihuana és pensar inevitablement en els Països Baixos. El 1976 Holanda va ser el primer país a despenalitzar la seva possessió i es va convertir de facto en la capital d'aquest psicòtrop. La permissivitat que existeix en els anomenats coffeeshops ha obert la porta a un nou negoci que promou la venda de tot tipus d'objectes relacionats. Malgrat la seva imatge idíl·lica, el cànnabis encara és il·legal a Holanda.

Al centre del continent trobem diversos exemples en què la marihuana està legalitzada sota ús medicinal com són Polònia, Macedònia, Croàcia i Itàlia. La República Txeca entra dins aquest grup però va un pas més enllà a l'haver despenalitzat el cultiu i la possessió fins als 10 grams mentre que a Bèlgica i Àustria es limita als tres i cinc grams. L'últim a sumar-se a aquesta llista ha sigut Alemanya, a l'aprovar aquest dijous el seu ús terapèutic per a malalts. A l'est, Albània s'ha convertit en el principal productor continental d'una substància que considera il·legal però que obre la porta a un mercat multimilionari.

Però encara que el nord i el centre d'Europa rebin tota l'atenció, la Península Ibèrica també és un cas interessant. El 2001, Portugal va assumir un gest inèdit i es va convertir en el primer país de la història que despenalitza el consum de totes les drogues. Això no ha evitat que la possessió o consum de marihuana segueixi sent il·legal. A Espanya la possessió de Cànnabis és legal en espais privats així com el cultiu per a l'ús personal, fet que ha portat a convertir-la en “la nova Amsterdam”. Encara que la venda d'aquesta droga és il·legal alguns clubs han aprofitat el buit legal existent per oferir un espai als fumadors.

SUD-AMÈRICA, EL REFERENT MUNDIAL

Encara que Europa ha mostrat forts signes de canvi pel cànnabis i el seu consum, alguns dels fenòmens més destacats es troben a l'altre costat de l'Atlàntic. No és estrany que el continent més castigat pel tràfic i els càrtels sigui el que ha trobat sortides més originals al problema. Així, l'Uruguai es va convertir en un referent mundial quan el desembre del 2013 va legalitzar totalment la venda i la producció de marihuana i el seu cultiu per a ús personal.

A Colòmbia la plantació per al consum privat és legal des del 1994 així com el seu ús medicinal. Xile, Perú, Mèxic o Costa Rica toleren la possessió personal a l'haver-la despenalitzat, mentre que en el cas xilè, en què a més s'ha legalitzat el cultiu recreatiu, i en alguns estats argentins s'ha legalitzat el seu ús mèdic. El 2015 Jamaica va legalitzar el cultiu personal i permet el seu consum espiritual per als practicants de la religió rastafari.

A l'hemisferi nord el govern de Justin Trudeau prepara una regulació de l'ús del cànnabis al Canadà per a aquesta primavera, fet que convertiria el país en un pioner dins del G7. Actualment només és legal la venda medicinal i es tolera el cultiu a un nivell baix.

PETITS FOCUS EN UN MÓN PROHIBITIU

Notícies relacionades

A la resta del món destaquen dos focus: Austràlia, que a finals del 2016 va legalitzar el cultiu i consum de marihuana amb fins medicinals mentre que l'ús recreatiu està despenalitzat, i l'Índia, on la il·legalització federal no afecta els estats que han permès i tolerat el seu consum.

Més enllà d'aquests casos, el continent africà i asiàtic destaquen per ser els més severs contra aquest opiaci. Destaquen especialment Singapur, on es castiga amb la pena de mort per penjament, o les Filipines, on l'arribada al poder de l'autoritari Rodrigo Duterte ha desencadenat una sagnant i extralegal guerra contra el narcotràfic. Cadena perpètua, fuetades, execucions sumàries i terrorisme d'Estat. Sigui quina sigui la sentència cap d'aquests càstigs sembla evitar el constant avanç de la substància il·lícita més consumida del món. Obrin pas a la marihuana.