Carbassons pota negra

L'onada de fred a Europa ha disparat els preus i reduït l'oferta de verdures a Espanya, que exporta la seva producció

icoy36952260 verduras170120194527

icoy36952260 verduras170120194527 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
IMMA FERNÁNDEZ / BARCELONA

A la Montserrat la dieta verda li està costant molt. No per voluntat, que sí que en té, sinó perquè aquests dies portar a l’olla un grapat d’espinacs i bledes li està resultant difícil i car. Molt car. «Han dit a la tele que és aquesta onada de fred que ha congelat Europa». Els veïns del nord s’estan emportant els nostres productes i aquí hem de moure cel i terra per trobar-los. D’haver-n’hi n’hi ha, en un lloc o altre, però a preus pota negra. «Les albergínies, els carbassons, les mengetes... costen 6 i 7 euros. ¡Per a això menjo pernil!», es queixa Merche des del taulell de Fruitadona. «S’han disparat els preus d’una manera escandalosa. És clar, els estrangers paguen més als pagesos i ells aprofiten l’ocasió per fer negoci. I nosaltres ens quedem sense menjar verdures». Doncs, apa, pernil i cansalada viada, proposa. Les dietes hauran d’esperar.

Javier, amb una parada al mercat de la Concepció, ratifica que el cost de moltes verdures s’ha triplicat i que la gent compra menys. Això sí, defensa els treballadors del camp. «¿Per què no es queixen de la pujada de la llum? Quan ve una pedregada i perden les collites, ¿qui se’n preocupa? Doncs ara si poden fer uns quants diners, que ho aprofitin». La seva, afegeix, és una esclavitud en extinció. «En 30 anys, quan desapareguin els avis que queden, a veure qui vol ser pagès; sempre mirant al cel, pencant els festius... Ningú. Llavors haurem d’importar els productes i pagarem el doble». L’home avança que en el transcurs de les pròximes setmanes veurem carxofes negres. El color enganya, aclareix. «El que no se sap és que encara són més tendres».

Amb paraigua i sense all ni cebes. La senyora Maria surt enrabiada d’un Caprabo. «¡Amb aquesta pluja i m’he de desplaçar a buscar cebes. Terrible!». L’aparador d’hortalisses apareix més buit que mai. «Dilluns ens van passar un correu dient-nos que per l’onada de fred tindrem carència de productes frescos vegetals», explica l’encarregada. Espinacs, cebes, api, alls, albergínies... La Pilar ha trobat a faltar les pastanagues i les amanides de bon veure, tot i que a ella no l’afecten tant aquestes absències. «Soc de Girona i vaig als horts de Sant Antoni de Calonge. Tenen productes deliciosos». 

Juan dona nom a una botiga de fruites i verdures, i proveeix restaurants. «Abans, a Mercabarna, un enciam iceberg costava 30 cèntims, ara en demanen 2 euros; i el carbassó ha passat de 50 cèntims a 4,50. Hi ha pujades fins i tot del 600%». I la restauració també ho pateix. «Hauran de canviar els menús». Mals temps per als vegetarians. «¡Que mengin més arròs!».

Pujades importants

Notícies relacionades

El president del gremi de fruites i hortalisses de Mercabarna, Jaume Flores, constata les pujades que hi ha hagut. Alces de fins al 120% (pebrot vermell) i el 100% (carbassó, mongetes i albergínie). Augments que no sempre repercuteixen en el consumidor. Algunes grans cadenes pacten els seus preus de manera anticipada.  

Altres botigues sí que estan anotant xifres de rècord. Mongetes (del Marroc), 9,99 euros; carbassó, 6 euros... «En 20 anys no he vist res igual, encara que al gener sempre pugen una mica els preus», assegura Francisco, dependent del Keisy. Una clienta exclama: «¡És que porten or dins aquests carbassons!». Al Lidl aporten una altra dada: els carbassons desapareixen de bon matí. «Venen i se n’emporten quatre o cinc caixes senceres». Argúcies dels petits comerciants.