Gairebé 1.200 cotxes atrapats per la neu a l'interior d'Alacant

Les abundants precipitacions i les ratxes de vent han obligat a suspendre les classes i a tancar els ports

 

  / MANUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
NACHO HERRERO / VALÈNCIA

La segona jornada del temporal que afecta aquests dies la Comunitat Valenciana ha traslladat la neu de la costa d'Alacant, on va sorprendre dimecres, a l'interior de la província, i ha deixat abundants precipitacions i fortes ratxes de vent a les zones més costaneres, incloses les ciutats de València i Alacant. Amb el pas de les hores, l'onada de fred s'ha anat desplaçant i la previsió de l'Agència Estatal de Meteorologia és que hi hagi grans nevades a l'interior nord de València i interior nord de Castelló.

A prop de 1.200 cotxes s'han quedat atrapats aquest dijous en diverses carreteres de l'interior d'Alacant. Així ho ha confirmat Juan Carlos Moragues, el delegat del Govern. Desenes de vies secundàries han quedat tancades i també hi ha hagut afectacions en llargs trams d'altres carreteres com l'A-31 i l'A-7, que ha vist bloquejats més de 50 quilòmetres del seu traçat. De fet, localitats com Alcoi, amb gairebé 60.000 habitants, i Ontinyent, amb 40.000, han quedat unes quantes hores incomunicades.

PART 'IN EXTREMIS'

A l'hospital d'aquesta última localitat ha pogut arribar a primera hora del matí una dona de la veïna Bocairent que ha trencat aigües però que ha hagut d'esperar que una màquina llevaneu obrís pas a l'ambulància que la traslladava per donar a llum. També a prop d'Ontinyent, els bombers han hagut de rescatar quatre persones que han quedat atrapades dins d'un cotxe. Un camioner que ha corregut la mateixa sort s'ha negat a abandonar el seu vehicle i ha preferit esperar que es reobrís la carretera. Els problemes no s'han viscut només a les carreteres. Diverses línies ferroviaries de rodalies han sigut suspeses i l'AVE entre Madrid i Alacant ha vist reduïda la seva velocitat màxima a 160 km/h per precaució.

En total, gairebé 76.000 alumnes, més del doble que el primer dia, no han anat als centres escolars perquè s'han suspès les classes en desenes de municipis. Aquesta situació ha permès veure molts nens jugant amb la neu al centre de les localitats més afectades. En pobles com Castalla, Banyeres i Ibi alguns han anat més enllà i s'ha pogut veure diversos veïns practicant esquí i 'snow board' pels carrers.

PORTS TANCATS

Notícies relacionades

Al nord i al sud de la zona més afectada per la neu, el temporal s'ha presentat en forma de vent i pluja i igualment està causant nombroses complicacions. A la província de València, on s'han registrat onades de més de cinc metres per primera vegada en els últims 25 anys, l'Autoritat Portuària ha tancat els ports de la capital, de Sagunt i de Gandia. També l'ajuntament de la capital i d'altres localitats pròximes ha tancat al públic tots els parcs i jardins amb tanques per risc que caiguessin. El port d'Alacant també s'ha tancat al trànsit marítim pel temporal.

Encara que en menor mesura, també la Regió de Múrcia s'està veient afectada per aquesta onada de fred. Localitats com Iecla i Caravaca de la Cruz han quedat aïllades per la neu i fins i tot aquest dijous al matí ha nevat a la capital, on feia 30 anys que no ho feia, i a Cartagena, on no es veia neu als carrers des de fa gairebé 80 anys.