Mossos, guàrdies urbans i altres policies es manifesten perquè se senten "desprotegits"

Agents de diversos cossos policials es concentren aquest dimarts a la plaça de la Universitat de Barcelona

Els sindicats neguen que es tracti d'una protesta convocada contra la CUP

Mossos, urbans i policies  se senten desprotegits i es manifesten a BCN. / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

La protesta convocada per a aquest dimarts a la plaça de la Universitat de Barcelona a partir de les 17.30 hores de la tarda tindrà un aspecte poc freqüent: els manifestants seran policies

Membres dels Mossos d’Esquadra, de la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB) i d'altres cossos de seguretat municipals, del Cos Nacional de Policia (CNP) i de la Guàrdia Civil es concentraran per denunciar la situació de "desprotecció" que, segons asseguren els sindicats, viuen diàriament els agents al carrer.

S'exigeix als representants polítics que "deixin" d'utilitzar els policies com a "eina electoral" i als que ostenten poders públics que els "defensin" cada vegada que això passa. 

La portaveu del CATGemma Avilés, explica que els problemes amb què els agents estan topant s'assemblen molt entre si independentment del cos de seguretat al qual pertanyin i del racó d'Espanya al qual hagin sigut destinats. Per això es va crear "una plataforma professional" fa dos mesos durant una reunió en què es va redactar un manifest de sis punts que aquesta tarda defensaran en la concentració. A aquesta no assistiran familiars, únicament agents que a més mostraran la seva placa perquè quedi clar que efectivament són funcionaris.

PROTESTA SINDICAL QUE NO ÉS CONTRA LA CUP 

Integren aquesta plataforma i donen suport a la protesta USPACSPCCATSIAT-AREA V.A.SIPEPOL i EUSPEL. No obstant, els dos sindicats de Mossos amb més representació (SAP i SME) s'han desmarcat d'aquesta mobilització al considerar que es tracta d'una concentració de risc en el context actual d'amenaça terrorista. Els policies són objectius de l'autoproclamat Estat Islàmic i una aglomeració d'agents de seguretat suposa córrer un risc excessiu al seu judici. 

El portaveu del SAPOLXavier Morón, ha desmentit que es tracti d'una manifestació convocada "contra la CUP". Tal com aquesta formació política va criticar divendres passat des de l'Ajuntament de Barcelona després de conèixer-se detalls com que el regidor cupaire Josep Garganté apareixia en una de les pancartes que es preparaven. Malgrat que en el si de Mossos i de la Urbana se senten "perseguits" per aquesta formació política -arran del cas Garganté o de mocions parlamentàries impulsades per la CUP- la manifestació d'aquesta tarda "no és contra ells", confirma en el mateix sentit David Miquel, portaveu del SPC, que aclareix que el malestar es deu a l'acumulació de diversos casos. 

En el si dels Mossos va disgustar, per exemple, que recentment fes falta una recol·lecta solidària per reunir els 39.000 euros que un agent havia de pagar a un home al qual va trencar un braç durant un arrest per conducció temerària. I es va accentuar el malestar després de l'atropellament del mes passat a Rubí i la posterior posada en llibertat -per decisió de la cúpula policial- del veí que havia envestit greument un mosso que pretenia identificar-lo.

EL MANIFEST ACORDAT

En el manifest pactat pels diversos cossos es reclama més "protecció jurídica" per part de l'Administració pública. Un compromís per part dels ajuntaments i de la Generalitat que hauria de cristal·litzar, segons els manifestants, en el fet que cada vegada que un policia sigui víctima d'una agressió física o d'un insult, aquestes institucions haurien de personar-se en les causes judicials perquè no acabin en "simples multes".

Notícies relacionades

En sentit contrari, quan els processats siguin els agents per un cas de mala praxi, la plataforma exigeix que la pena judicial sigui l'única que recaigui sobre aquests. És a dir, que internament els cossos de seguretat no depurin responsabilitats suplementàriament si un jutge ja ha dictat una pena que els agents compliran.

Els sindicats creuen també que ha arribat el moment de reformular la llei 02/1986 de cossos i forces de seguretat -i les respectives lleis autonòmiques- per adequar-les als "temps actuals" perquè es detalli clarament "l'ús de la força" per part de la policia. La manifestació també serveix per exigir eines que els agents consideren imprescindibles, com les pistoles elèctriques Taser, que faran "més segur" el seu dia a dia.