meteorologia

L'onada de fred més severa en cinc anys gelarà Catalunya durant tres dies

Les temperatures descendiran per sota dels 0 graus en una gran part del territori

El conseller d'Interior, Jordi Jané, insta a extremar la precaució al circular per carreteres gelades

xperez3834044 lleida  24 12 2005  niebla helada con sensacion de ser  niev170116131617

xperez3834044 lleida 24 12 2005 niebla helada con sensacion de ser niev170116131617 / RAMON GABRIEL

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

Una onada de fred excepcional recorrerà Catalunya durant els tres pròxims dies: des d’avui dimarts fins dijous. Les prediccions del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) assenyalen que els mesuraments més extrems es donaran a la zona del Pirineu. A la Seu d’Urgell, per exemple, començarà el dia amb una temperatura de 7 graus sota zero. Els termòmetres descendiran també sensiblement en cotes més baixes. A Manresa o Igualada marcaran els -4, i a Girona, -3. A Tarragona i a Barcelona es quedaran al voltant dels 2 graus positius.

    

Gelarà, però no s’espera cap precipitació al llarg d’aquests tres dies. L’episodi de neu que ha caigut durant aquest cap de setmana es dona per acabat. Ha deixat gruixos importants d’un metre, però s’ha concentrat finalment en cotes altes, com sol ser freqüent a l’hivern. El balanç de vies afectades ha sigut únicament de tres carreteres tallades –una a Barcelona i dues a Lleida– i 10 més en què s’ha imposat l’obligació de circular-hi amb cadenes a Lleida i Girona.

ATRAPATS A SETCASES

Una família que estava provant un vehicle 4x4 va provocar l’únic incident fins ahir. Els Bombers de la Generalitat van haver de rescatar-los a primera hora del matí després que tots quatre (dos adults i dos menors) passessin tota la nit de diumenge a dilluns en una pista forestal entre Setcases i Espinavell (Ripollès), al quedar-se encallats a la neu i sense cobertura.

    

Serà una setmana de fred «intens i sec» que gelarà les carreteres, va avisar ahir el conseller d’Interior, Jordi Jané. El perill de patinar serà especialment elevat per als vehicles 

durant les primeres hores del matí. Per trobar una altra onada de fred tan pronunciada com aquesta és necessari retrocedir fins a començaments del mes de febrer del 2012, quan un front siberià va deixar al seu pas registres de 10 graus negatius als termòmetres de diverses ciutats catalanes.

  

 Llavors es va optar per anul·lar preventivament el transport escolar a les províncies de Girona i Barcelona, una decisió que ara no s’ha pres. Cada consell comarcal decidirà pel seu compte i a primera hora si el paviment de la carretera permet circular-hi sense risc el bus escolar. Previsiblement, apunten fonts de Protecció Civil, s’acabaran cancel·lant nombroses rutes escolars. Ahir, sense anar més lluny, uns 800 menors es van quedar sense col·legi perquè 69 autocars van interrompre el seu servei.

NEU DIVENDRES

Divendres, segons les prediccions, sí que és molt probable que algunes precipitacions acabin coincidint amb l’onada de fred, que ja estarà en remissió. Si això passa podria nevar a cotes més baixes de les habituals. Una possibilitat que, de moment, no inquieta la conselleria, que ha activat el pla Procicat en fase d’alerta per fer front als possibles incidents.

Notícies relacionades

  

 El fred pot afectar de manera directa persones grans i amb malalties cròniques respiratòries. Jané va demanar als familiars de gent gran que visquin sols que n’estiguin pendents. També el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i els serveis de teleassistència estan en alerta davant les possibles emergències que les baixes temperatures puguin causar entre aquesta població de més edat.