MALTRACTAMENT EN CENTRES EDUCATIUS

El samarità 'antibullying'

Un noi de 18 anys que va patir assetjament escolar durant 6 ajuda altres víctimes des de Youtube i Facebook

Els professors no feien cas de les pintades que el convidaven a suïcidar-se

2
Es llegeix en minuts
TERESA PÉREZ
BARCELONA

Xavi Llambrich obria la porta de l'aula del seu institut i donava un ràpid cop d'ull a la pissarra. Recorda molt bé aquella maleïda frase que hi havia escrita: «Xavi, suïcida't». I així gairebé cada dia. «El pitjor de tot era que els professors la ignoraven. Ni l'esborraven. Feien la classe amb allò allà present», explica aquest noi de 18 anys i resident a la comarca del Baix Ebre.

Els fets que narra formen part d'un passat dolorós i relativament pròxim, però ell l'ha transformat en un present esperançador ple de reptes. I de dosis de coratge i, a més, molt perquè per superar el malson es va proposar «tornar a estudiar al mateix institut on em van fer bullying», explica entusiasmat. «Va ser el repte que em vaig imposar. Era l'única forma de tirar endavant», afegeix.

«No podem consentir que una part de la societat es cregui superior a tu només perquè t'insulta», argumenta. A Llambrich, el recent suïcidi de la noia de 13 anys de Múrcia provocat, sembla, per assetjament escolar, li ha remogut els records. Per això, ha trucat a aquest diari per explicar la seva història i com va posar remei a les seqüeles.

L'assetjament escolar que va patir Llambrich va durar sis anys i el va digerir en solitari. No va dir res als pares, ni als amics de fora l'institut, perquè a dins no en tenia cap. «Van ser sis anys sense amistats», lamenta. Els metges li van diagnosticar anorèxia i bulímia i patia nombroses migranyes. Va estar ingressat un temps en un hospital de Barcelona. Es va estancar en els estudis.

Cant a l'optimisme

Però el patiment passat no va caure en sac foradat. Llambrich va ajuntar les dues grans passions de la seva vida: els vídeos i l'escriptura, i es va llançar a assessorar els joves que com ell estan o han estat ficats en un delirant assetjament escolar. Té un compte de Facebook que reuneix més de 10.000 seguidors i també un canal de Youtube amb el nom de Xavi Benigni on hi ha nombrosos vídeos penjats sobre temes com el respecte, la vida…

Tot en la història d'aquest 'youtuber' té un significat. Per això, ha triat per al seu canal el cognom Benigni, el mateix del director de la pel·lícula 'La vida és bella'. Tot un cant a l'optimisme. Xavi Llambrich o Xavi Benigni s'ha convertit en un samarità per als estudiants assetjats perquè, la majoria de vegades, «el bullying deixa un rastre de seqüeles», afirma.

Notícies relacionades

En alguns vídeos del seu canal anima les persones que passen pels seus antics problemes. «Els dic les paraules que a mi m'hauria agradat escoltar quan vaig viure l'assetjament escolar», explica. De vegades les paraules actuen com a bàlsam. El seu cas li serveix per reflectir els moments que va viure en solitari davant els seus companys i dona una recomanació a les víctimes: «Canvieu les coses que us facin mal. No tingueu por».

Canviar les regles

No és fàcil, però ell va canviar les regles de joc. Va deixar anar els ancoratges que no el deixaven abandonar el seu patiment i va plantar cara a la vida. Per tirar endavant «només has de demostrar coratge», comenta al seu canal i insisteix: «No deixeu viure la vostra vida a altres persones». Amb ell ho van intentar, però no ho van aconseguir. I tot perquè als assetjadors no els va agradar un vídeo en què el Xavi apareixia ballant. Una innocent imatge infantil que va donar peu a un sagnant assetjament escolar que va durar sis anys.