ONADA DE FRED

La Gran Bretanya mobilitza policia i exèrcit per l'amenaça d'inundacions degut a un fort temporal

El Regne Unit s'enfronta a la pitjor onada de fred d'aquest hivern

jjubierre36852458 a pedestrian walks in heavy rain near the houses of parliame170113104102

jjubierre36852458 a pedestrian walks in heavy rain near the houses of parliame170113104102 / DANIEL LEAL-OLIVAS

1
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / LONDRES

Poblacions evacuades per risc d'inundació, alerta de neu i vents huracanats, mobilització de l'exèrcit, vols cancel·lats. El Regne Unit s'enfronta a la pitjor onada de fred des que ha començat l'hivern. L'Agència del Medi Ambient ha llançat 12 alertes màximes al llarg de la costa est d'Anglaterra. Milers de vivendes es poden veure inundades, quan divendres, a partir del migdia segons el comunicat meteorològic, començarà a pujar la marea.

Els residents en 5.000 propietats de Great Yarmouth, a Norfolk, i 2.500 a Jaywick, a Essex, són evacuats per aquesta causa de manera  preventiva. En aquesta última localitat el cap de la policia, Russ Cole, ha explicat que “la decisió s'ha pres en interès dels residents per la seva seguretat i fins que s'acabi el mal temps”. Les autoritats han obert centres d'acollida per al possible reallotjament dels afectats.

Notícies relacionades

A Lincolnshire, on nombroses escoles estan avui tancades, el Ministeri de Defensa ha mobilitzat l'Exèrcit prop de Skegnees, on s'ha demanat a 3.000 residents que marxin de casa seva o pugin a la planta més elevada. “Hi ha una gran possibilitat que els vents huracanats i les marees altes creïn grans i perilloses onades a la costa est divendres i dissabte”, ha advertit Mark Sitton-Kent, de l'Agència del Medi Ambient. “Aquestes condicions poden provocar inundacions a les carreteres de la costa i malmetre propietats”. La recomanació de les autoritats és no conduir per carreteres que puguin quedar inundades i no aturar-se a fer fotos.  

La neu cobreix Escòcia, Irlanda del Nord i una part d'Anglaterra i ha portat a cancel·lar més de 80 vols a l'aeroport londinenc de Heathrow, on s'espera retornar a la normalitat al llarg d'aquest divendres. Londres de moment s'escapa de la neu, però la capital s'ha despertat tremolant de fred.